pixel

Баумит КреативТоп – мазилка за творчество и вдъхновение

Baumit

Съвременната архитектура търси с какво да бъде оригинална, как да се хареса на повече клиенти, с какво да впечатли познавачите. Това важи в особена степен за фасадното оформление на сградите. В днешно време се използва все по-широка гама от материали за завършек на фасадните повърхности, за да бъдат те устойчиви на природните фактори, да се вписват в цялостната концепция на сградата и в градската среда, и едновременно с това – да са уникални.

На пръв поглед използването на интегрирана топлоизолационна система с мазилково крайно покритие (ETICS) не дава големи възможности за разнообразие във фасадните решения. Тук се използват основно две мазилкови структури – драскана и влачена, които се предлагат, обикновено, в три едрини – 1.5 mm, 2 mm и 3 mm.

Baumit

В последните 2–3 години все повече навлизат специални мазилки, които разширяват силно възможностите за творчески хрумвания на архитектите и за изразяване на истинските майстори – занаятчии и творци, които могат да експериментират и да постигат оригинални и неподражаеми визии. Разбира се, дали инвеститорите ще ги харесат, зависи най-вече от майсторлъка на изпълнителите! Защото освен специфичните материали (мазилки), включващи от фини до груби структури, и разнообразните техники на полагането им, от решаващо значение за визията на сградата се оказва индивидуалният поглед и уменията на майсторите, тяхната креативност.

Хората винаги търсят своя индивидуалност, която да ги отличи и открои сред другите – чрез изграждане на индивидуалното си отношение към света, чрез облеклото, чрез подредбата на дома си. Често индивидите се стараят да покажат своята вътрешна идентичност и чрез външният облик на къщата или сградата, в която живеят. За да се реализира това обаче, на помощ трябва да се намеси добрият архитект, който да открие тези индивидуалност и характер и да ги представи чрез визията на сградата, и най-вече чрез нейните фасади. Архитектът е този, който обръща внимание на детайлите, на материалите и тяхното съчетание, старае се да получи структури, които да предадат различното излъчване на повърхностите не само по отношение на околните такива, но и през различните интервали на денонощието и през отделните сезони.

Baumit

Моделиращата се мазилка Баумит КреативТоп е способна да създаде неповторими фасадни структури, които в съчетание с дизайнерски цветни оформления придават индивидуалност  и оригиналност на фасадите. Неограничените възможности за комбиниране на структури и цветове са истинско предизвикателство за фасадните творци. Тук архитектът трябва да прецени как да подбере и комбинира фасадните елементи, да ги съчетае със структури и цветове за постигане на желания от него ефект. Произвежданата в шест различни структури Баумит КреативТоп помага за реализиране на вижданията на архитектите и майсторите на обекта. Тези разновидности на мазилката позволяват вариране от супер гладка, през гладка, фина, едра и много едра структура.

Baumit

Не по-малко важна е възможността за прилагане на голям брой техники на моделиране, с използването на различни видове инструменти: маламашки – гладки или гребеновидни, метални или пластмасови шпакли – гладки или вълнообразни, пердашки, шаблони – силиконови, хартиени или други видове, разнообразни четки и метли, изкуствена трева и други подобни инструменти, валяци, пистолети за изпръскване или такива с въздушна струя и т.н. Всичко е въпрос на креативност, смелост и умения! За изразяване на създадените структури и на модните фасадни тенденции идват на помощ полупрозрачните, ексклузивни бои Баумит Лазур, предлагани в 11 специално разработени цвята, но които могат да бъдат оцветявани и в болшинството цветове (ок. 820 на брой) от каталога Баумит Лайф.

 

Към тях трябва да бъдат добавени още 8 цвята в боята Баумит Металик (с металически отблясък) и 4 транспарентните покрития с блестящи частици – Баумит Блясък, позволяващи разноцветна игра на слънчевите лъчи в злато, сребро или с преливащи се цветове на дъгата. При това, за постигането на още по-голямо разнообразие, Баумит Лазур, Металик и Блясък могат да се нанасят в комбинация помежду си, при това в различна последователност, с цел постигането на желания краен ефект – „бетонова“ повърхност, груба или фина, дървени дъски, гребеновидна структура, метла, травертин, тухли, пясъчник, реден камък, метална повърхност – нова или с ръждиви оттенъци, и много, много други – пред Вашето въображение няма граници.

Baumit

Получените фасадни повърхности съчетават творчески мазилката със структурите и цветовете. Такива сгради често могат да съперничат на другите – с модерните HPL фасади, еталбонд или стъкло, или да ги допълват, като се комбинират по подходящ начин с тези материали. Друго тяхно голямо преимущество е възможността за създаването на тези фасадни решения на разумна цена, с влагането на фантазия и майсторски умения при полагането. Такива изразителни фасади, които се превръщат в лицето на населеното място и отразяват духа на проектанта и инвеститора, неизменно ще възродят изкусните умения на строителите и ще променят градската среда.

Baumit

За повече информация – Баумит.

Може да харесате още...