Безплатна програма за изчисления подпомага създаването на концепция за вентилация

В днешно време съвременните жилищни сгради са толкова добре изолирани и херметизинари, че проектирането на концепции за вентилация е абсолютно необходимо. Дори и при модернизации, DIN 1946-6, които регулират битовата вентилация, трябва да се вземе предвид подмяната на повече от една трета от прозорците или покривната площ. Когато създава такива концепции за вентилация, компанията Regel-air Becks е надежден партньор за архитекти, проектанти и строители, защото чистият въздух е изключително важен.

Външните обвивки на сградите в модерното жилищно строителство стават все по-добре изолирани. „Но това също така означава, че влагата вече не може да излиза лесно“, казва Томас Верховен, управляващ директор в Regel-air Becks. Същото важи и ако са монтирани нови прозорци. Тук може да е необходима и концепция за вентилация. „Мнозина дори не са наясно, че веднага щом се смени една трета или повече от площта на прозореца, трябва да се вземе предвид стандарт 1946-6 за вентилация“, казва Верховен.

При четиричленно семейство десет литра се изпаряват на ден

Добрата и адекватна вентилация гарантира, че използваният въздух с ниско съдържание на кислород се заменя с чист въздух. Това премахва лошия въздух в помещенията, което също влияе върху общото благосъстояние на хората. Обменът на въздух също предотвратява прекомерната влажност и противодейства на образуването на мухъл. „При четиричленно семейство всеки ден се изпаряват десет или повече литра влага. Това се отразява по съответния начин при неадекватната вентилация“, казва Верховен, цитирайки цифри, които илюстрират колко важна е концепцията за вентилация.

Стандартът от 1946-6 беше преработен и публикуван през декември миналата година, стъпвайки на нови осъвременени данни. „Стандартът описва как точно трябва да се прилагат и изчисляват концепциите за вентилация“, казва Верховен. При изчисляването обаче трябва да се вземат предвид различни фактори, за които безплатният инструмент от Regel-air Becks предлага идеална подкрепа.

Този инструмент е насочен към нуждите на архитектите и проектантите, но също така и като основа за оценка на производителите. С помощта на софтуера потребителят може да определи с няколко прости и удобни стъпки какво е необходимо за неговия проект, за да осигури ефективна и достатъчна вентилация за защита от влага. Инструментът за изчисление, който може да бъде изтеглен безплатно от уебсайта на производителя, не само е незабавно адаптиран към реформирания DIN 1946-6, но също така взема предвид преиздадения през май DIN 18017-3, който се занимава с вентилацията на вътрешните помещения без прозорци. В допълнение, Regel-air Becks също адаптира всички документи за планиране към съответните нововъведения и също ги актуализира.

Компанията подкрепя потребителите си с първите изчисления

Не е необходимо да се инсталира допълнителен софтуер за инструмента за изчисление. Той работи чрез програмирана таблица на Excel, в която просто трябва да се вмъкнат съответните данни от скицата. Потребителят трябва само да разпредели прозорците към съответните стаи, да въведе всички вентилационни системи и разбира има ли достатъчна обмяна на въздух, или трябва да се вземат допълнителни мерки.

„Инструментът за изчисляване е много прегледен за клиента. Всичко може да се намери на една страница“, казва Верховен.

Най-новият вентилатор за фалцови прозорци на компанията от Долен Рейн също може да помогне. Тъй като FFLHmax е специално проектиран за обмен на големи количества въздух при дървени прозорци. „Все по-високите въздушни потоци, определени от стандартите, ни подтикнаха да разработим нашите вентилатори за дървени прозорци. Резултатът е FFLHmax“, съобщава Верховен.

Особената сила е големият обем на потока

FFLHmax издържа всички тестове за ефективност с лекота. Наред с въздушните тестове и изпитването на дъжд, новият вентилатор впечатлява и с успешните тестове за шумоизолация клас 4. “Той позволява да преминава много по-малко шум, отколкото пазарът обикновено изисква от вентилатора за фалцови прозорци”, подчертава Верховен. Но особената му сила е обемният поток. Вместо обичайния обем на потока от 5 m³/h при 8 Pascal налягане, FFLHmax достига 7,9 m³/h.

Вижте също...