pixel

Биофилна жилищна сграда в Амстердам, вдъхновена от нидерландското морско минало

biophilic 1
Вдъхновени от нидерландското морско минало, архитектите от GG-loop са проектирали биофилна жилищна сграда в Амстердам, използвайки само материалите, с които са се строили кораби в миналото. Сградата се състои от два дуплекса по 120 кв. м. всеки. Името, Freebooter, е препратка към исторически фрийлансъри, които набирали и организирали моряци за проучване на открито море. Авторите на проекта са мобилизирали екип от висококвалифицирани занаятчии и дърводелци, които да им помогнат да предадат на новата сграда духа на пионерите от Freebooter и присъщата за нидерландците склонност към иновации.
biophilic 2

Като основни материали са използвани дърво, стомана и стъкло. Сградата представлява хибридна конструкция от масивна дървесина и стомана. Предварително изградени модули са транспортирани и сглобени на място. Разходният ефект от ефективен дървен дизайн е по-малък от 10% от разхода за построяване на същата сграда от бетон и стомана. Параметричната фасада е проектирана за оптимално разпределение на светлината и в същото време осигурява подходящо ниво на поверителност за обитателите. Консумацията на енергия в сградата е близо до нула благодарение на 24 фотоволтаични панела на покрива в комбинация с високоефективна изолация на стените, нискотемпературно подово отопление и механична естествена вентилационна система.

С вложената дървесина от 122.5 куб. м. Freebooter съхранява около 80 тона CO2, което почти компенсира изгорелите газове от автомобил от среден клас, изминал 700 000 км. и годишната консумация на енергия от 87 къщи.

Може да харесате още...

Izolacii.eu