pixel

Спортен плувен комплекс Фридрихсхафен – цялостно произведение на изкуството с плочките на Agrob Buchtal

Bad 1

След преместването на панаира Фридрихсхафен до едноименното летище в близост до Берлин, на територията на изложбената площ изниква наред с голям търговски център, също и атрактивна зона за спорт и свободно време.

Проектиран от Behnisch Architekten, през юни 2019 г. отваря врати и спортен плувен комплекс, насочен към семейна аудитория и главно за рекреативни цели, но подходящ също така и за клубен и училищен спорт. Комплексът се представя като елегантна и модерна нова постройка. Благодарение на стъклената фасада още отвън се разпознава какво е предназначението на сградата, обвиваща голям вътрешен двор. Разделянето на просторна зона за плуване и детски басейн на приземния етаж и “интимен”, добре структуриран горен етаж, със сауна, заведения за хранене и стаи за персонала също са добре разпознаваеми.

Bad 2

Идеята за пространства, които се вливат едно в друго на два етажа, се отразява в раздвижената архитектура. Внимателно проектираните спускащи и издигащи се зелени покривни повърхности с широки конзоли подчертават колко важна за архитектите е цялостната визия и концепция на сградата.

Зоната за плуване на приземния етаж се характеризира с висок дял на дневната светлина, простор и спортно свежи и същевременно ненатрапчиви цветове. Посетителите могат свободно и безпрепятствено да се движат между отделните открити площи. Стените и таваните в тази зона са изработени от открит бетон или топли дървени облицовки.

Всички басейни и площта около тях, както и подовете на душовите пространства, съблекалните и зоните за достъп са покрити с фино съчетани цветово подови плочки на марката Agrob Buchtal.

Bad 3

Важен момент за незабележимия преход  между отделните зони за къпане е избраният в цинковосиво гранитогрес от колекцията Trias на Agrob Buchtal. Тук са използвани подови плочи с размери 30 х 60 см, както и фина мозайка в размер 5 х 5 см. Голямоформатният гранитогрес е използван предимно в съблекалните, както и в свързващите пространства и зоните за отдих. Мозайката е разположена около басейните и във влажните зони. Така от една страна се реализират изискванията за необходимата степен на противохлъзгане от клас R11/B, a от друга страна, връзката към други строителни елементи като сифони, отточни канали, колони може да бъде реализирана по-лесно и по-естетично.
Bad 4

В допълнение, квадратна мозайка с размери 5 х 5 см отваря интересен творчески диалог с кръглата мозайка от серията Loop на Agrob Buchtal и по този начин интерпретира добре познатия архитектурен термин за „квадратността на кръга“. Всички топли пейки са покрити с кръгли мозайки, не на последно място, защото специфичното предимство на тази плочка е, че приляга плътно и равномерно към такива извити конструкции.

По отношение на форматите и приложението, подовите плочки от серията Trias на Agrob Buchtal са използвани и в сауната на горния етаж, и в зоната за къпане на партера. Единствената разлика е в цветовия избормалко по-тъмен нюанс на желязна руда е използван в сауна помещенията за създаване на по-уютна и топла атмосфера. С особено внимание към детайла подхождат архитектите към душовите пространства. Те също са изпълнени с кръгла мозайка (диаметър 2 см)  от колекцията Loop – използван е специално създаден за този проект цветен градиент от коралово червено през бронзов метал до лилаво.

Bad 5

Настилките и повърхностите в спортния комплекс Фридрихсхафен са чудесен пример колко силно може да бъде емоционалното въздействие на керамичните стенни и подови настилки. Голямото разнообразие на цветове, форми и размери в този проект не е самоцел, а част от единна цялостна композиция.

Може да харесате още...

Izolacii.eu