pixel

Битумните покривни керемиди като евтина алтернатива на шисти и глина

pokriv

Битумните керемиди са предпочитани най-вече за покриви на градински къщи, но те са подходящи и за жилищни сгради. Ако покривът отговаря на определени изисквания, те показват пълния си потенциал.

Както всяко друго покривно покритие, те трябва да предпазват от дъжд, сняг, градушка, топлина и UV лъчи и те правят това наистина добре. Те са не само гъвкави, но и евтини, модерни и често можете дори да ги поставите сами. При определени условия можете да покриете цели къщи с битумни керемиди, което е стандартна практика например в САЩ.

Какво представляват битумните керемиди и какви са техните свойства?

pokriv

Битумът се среща като естествен асфалт, но се добива главно промишлено от нефт. Той е твърд и лепкав, но става вискозен при високи температури. Дори да изглежда така, битумът не е катран и не изпарява токсични вещества при температура на околната среда под 100 градуса.

Битумът отдавна се използва за покриви, например като битумни листове или покривен филц. Керемидите обаче не са просто оформени покривни филцове. Те не са направени изцяло от битум, а имат носеща, стабилизираща конструкция от стъклени или целулозни влакна, потопени в битумна маса. След това все още вискозният битум се поръсва с цветни минерали и по този начин става  устойчив на ултравиолетови лъчи. Отломките от шисти придават на керемидите твърдост и необходимите противопожарни свойства. За финалния цвят керемидите могат да бъдат боядисани и с водоустойчиви акрилни бои.

Прикрепването към покрива става с пирони и самозалепващи се ленти. Формата е правоъгълна, а обичайният им размер е 1000х333 мм. Всяко платно се разрязва два до четири пъти, така че три до пет малки керемиди висят във формата на езици или нещо друго. В основата си те все още са свързани с битумна лента. Приличат на откъснати листове с телефонни номера на таблото за обяви. По този начин може лесно да се положат и закрепят. Топлината на слънчевите лъчи омекотява битума и с помощта на собственото им тегло слепва керемидите. Така покривът става абсолютно водонепропусклив.

pokriv

Предимства и недостатъци на битумните керемиди

Предимства:
– Те са леки и следователно подходящи и за по-леки основи;
– Материалът е сравнително евтин;
– Можете да полагате битумни керемиди при наклон на покрива от 15 градуса;
– Обикновено можете сами да поставите керемидите;
– Битумните керемиди са гъвкави и се адаптират към почти всеки покрив;
– Керемидите се предлага в много цветове и форми.

Недостатъци

Основният недостатък е по-ниската трайност от 25 до 35 години в сравнение с керемидите от глина или шифер. Това не е проблем при градински навес, но е важен фактор за жилищни сгради. Други покривни покрития, като глинените керемиди например, издържат 60 години, а покривите от шифер дори 100 години.

На какви изисквания трябва да отговаря покривът?

Покривът трябва да бъде гладък, здрав и твърд, тъй като всяка керемида е закована или залепена. Подконструкция с покривни летви е неподходяща. В зависимост от сградата и вида на покрива, идеални са дъските с шпунтове или OSB плоскости  с широчина до 15 сантиметра и дебелина най-малко 22 милиметра.

Тъй като покривните керемиди са паронепропускливи, се нуждаете от вентилация за топлоизолираните тавани, така че влагата да може да излиза и въздухът да циркулира между изолацията и повърхността на покрива. Тази кухина е достатъчно да бъде два сантиметра, а изолацията на покрива трябва да е ветроустойчива.

Може да харесате още...