pixel

Борисов спря процедурата за магистрала ”Хемус”

Hemus

Премиерът Бойко Борисов разпореди незабавно прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2

Това съобщиха от правителствената информационна служба, без да уточняват какви са причините за това.

В информацията се посочва само, че Борисов е наредил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) веднага да прекрати процедурата.

В края на миналата година се разбра, че търгът за строителството на двете отсечки с обща дължина 59 км и на цена почти 1 млрд. лв. е спечелен от консорциуми, водени от фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев. Тогава стана ясно, че офертите на победителите надвишават почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Затова италианска и турска компании обжалват резултата.

Изпълнението на участъка от Ябланица до Угърчин беше спечелено от обединение „АМ Хемус лот 1“ с договорна цена от над 277 млн. лв. без ДДС и с ангажимента крайната цена да не надвиши 298 млн. лева. Водещ партньор в това обединение е „Джи Пи Груп“ ООД, която се свързва със Златев.

Вторият участък от Угърчин до разклона с второкласния път Плевен – Ловеч бе даден на „ПСТ Хемус 2“, който предложи за строежа близо 480 млн. лв., но не повече от 500 млн. лева. Тук водещо дружество е „ПСТ Груп“ ЕАД, която се смята за близка до Пеевски и собствениците на Първа инвестиционна банка.

Тогава Павлова обясни, че тежкият терен увеличава стойността за изграждането на магистралата, като подчерта, че индикативните стойности са правени през 2013 г. по предварително обявление без наличие на детайлно проектиране.
Това трасе е с тежък терен и включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти. Всяко подобно съоръжение било 10 пъти по-скъпо от линеен километър магистрала, аргументира се тогава министърът.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова главния прокурор да нареди независимо разследване на търга за АМ „Хемус“.

„Поръчката е непрозрачна, с победители анонимни офшорки, зад които прозират интересите на най-големите олигарси в страната“, заяви той.

dir.bg

 

Може да харесате още...