pixel

Първата в Турция сертифицирана пасивна сграда пести 90% от енергията

Първата в Турция сертифицирана пасивна сграда се намира в Газиантеп и разчита почти изцяло на своя собствен фотоволтаичен масив за добиването на необходимата й електроенергия. Тази малка сграда, намираща се в района на Югоизточна Анатолия, има светли стени и зелени покриви, които предлагат защита от слънцето, и ефективна вентилационна система, която регулира вътрешните температури.

С площ от 310 квадратни метра, сградата е построена през 2013г. в сътрудничество между местните архитекти EG Mimarlik Planlama ве KENTSEL Tasarim и партньори от Германия. Немската архитектурна компанията r-m-p е изиграла ролята на водещ специалист по пасивни сгради в рамките на проекта, а турската фирма IZOCAM е осигурила изолацията. В сградата се помещава офисът на Центъра за човешки ресурси при Община Газиантеп. Вътре има малка аудитория, както и други помещения, използвани за образователни цели.

Основната сграда е проектирана и ремонтирана според критериите EnerPHit на Германския институт за пасивни сгради. Вътре в залата има отлична акустика, а визуалните и термалните характеристики целят пестене на енергия – с над 90 на сто. В зависимост от времето на годината, подаването на въздух чрез системата за вентилация предвижда предварително загряване или или предварително охлаждане с помощта на геотермален топлообменник. Търсенето на електроенергия в сградата до голяма степен се покрива от фотоволтаичната система в градината.

greentech.bg

Може да харесате още...