pixel

Botament: ефективна защита от влага за сводести изби

Botament

При изграждането на изби и мазета, дългосрочната защита от влага играе важна роля. Участниците в проект за изолация на изба със сводест таван се спират на реактивната хидроизолация Botament RD2 The Green 1 – двукомпонентен реактивен уплътнител без битум. Като първа стъпка строителите подготвят основата и полагат циментова мазилка върху грубия стоеж. След това нанасят грунда. Следват три слоя с реактивната изолация RD 2 The Green 1.

Лесно и бързо използване

Botament RD2 The Green 1 се характеризира с лесната си обработка – може да се нанася както ръчно с валяк, четка или мистрия, така и механично. Материалът има оптичен контрол на сушене. Това улеснява майсторите, които могат да видят кога е готов за следващите стъпки. Благодарение на тънките слоеве, той е много икономичен и изсъхва бързо, подчертава производителят. За продукта RD2 The Green 1 Botament притежава европейска техническа оценка (ETA), както и сертификати за общи строителни тестове съгласно PG-MDS / FPD и PG-ÜBB. Освен това продуктът е тестван в съответствие с DIN EN 14891.

Botament

В проекта за изолация на сводестата изба допълнително е използвана високоеластичната и устойчива на разкъсване PB уплътнителна лента от Botament. Тя има ивица лепило за фиксиране и се закрепва лесно. Вътрешните ъгли са обработени с еластична лента SB78 от Botament, която е подплатена с нетъкан текстил от двете страни. За предпазване на стените при контакт със земята от механични и динамични влияния е използвана и защитната и дренажна мембрана Botament.

Мембраната с шипове е не само много устойчива, но също така гарантира, че водата се дренира надеждно. „Предимството на реактивното уплътнение RD2 беше, че можем да обработваме материала без никакви проблеми дори при трудни метеорологични условия – например при ниски температури“, обяснява Мориц Буз от екипa, участвал в проекта. Уплътнението е водоустойчиво само след три часа, а механично устойчиво – след 24 часа. Залепването на изолационни или дренажни панели е възможно след четири часа.

Може да харесате още...