pixel

Cool Roof – хидроизолационни материали и системи от Есха

Esha

Какво е „хладен покрив“

Хладният покрив се определя като покривна система на сграда, характеризираща се с високия си коефициент на отразяване на слънчевата радиация (SR), т.е. способността й да отразява видимия, инфрачервения и ултравиолетовия спектър на слънчевата светлина. В същото време хладният покрив се характеризира със своя висок коефициент на топлинна емисивност (ε), който определя способността за разсейване на топлина под формата на инфрачервено лъчение. Освен това, в допълнение към коефициента на отразяване и емисивността, материалите за хладен покрив имат и индекс на слънчево отражение (SRI), който определя процентно способността им да отразяват падащата слънчева радиация и да излъчват инфрачервена енергия.

Лесно разбираемо е, че увеличавайки отразяващата способност и разсейването на слънчевата радиация на покрива, се намалява температурата му, и той остава хладен през горещите месеци. Това също води до намаляване на топлината, постъпваща в сградата, и следователно до намаляване на температурата на вътрешната среда (тъй като преминаването на топлина през по-хладна повърхност е по-ниско).

Предимства на хладния покрив:
– спомага за спестяване на енергия за охлаждане в климатизирани помещения;
– увеличава експлоатационния живот на покривните хидроизолационни материали/системи поради намален топлинен стрес и по-малки температурни амплитуди между деня и нощта, намалявайки по този начин разходите за поддръжка;
– поддържа повърхностната температура на покрива с 28-33 °C по-ниска от тази на конвенционален покрив;
– ежедневната енергийната консумация при експлоатацията на сградата през лятото се оказва с 10-30% по-ефективна, като едновременно допринася за намаляване на върховото енергийно натоварване и подобряване топлинния комфорт на потребителите на сградата;
– намалява ефекта на градския топлинен остров, т.е. противодейства на тенденцията на градските и промишлени центрове да проявяват по-високи температури от околните райони;
– допринася за намаляване емисиите на CO2.

Хладните покриви на Esha

Esha разполага с широка гама от материали за „хладен покрив“ – битумни мембрани със светлоотразяваща горна повърхност и течно нанасящи се покрития, които изпълняват едновременно две функции – хидроизолация на сградата и защита от прекомерно слънчево нагряване.

Cool RoofБитумни мембрани (с газо-пламъчен метод на монтаж)

Eshadien Ultra White

Голямата част от битумните мембрани обикновено имат като горно покритие цветни минерални посипки. За разлика от тях, полимер-битумните (SBS) мембрани Eshadien Ultra White имат покритие от ултра бял тройно ламиниран полимерен филм, който ефективно отразява слънчевата радиация, разсейвайки обратно количества топлина, като по този начин защитава покривната конструкция от прегряване и я поддържа хладна.

Cool RoofПолзи:
– намалена консумация на енергия в сградата;
– намаляване емисиите на CO2;
– увеличаване живота на покривната хидроизолация;
– намаляване ефекта на градския топлинен остров;
– самопочистваща се повърхност, без образуване на жълти петна или отблясъци при излагане на слънчева светлина, явление, което се наблюдава при хидроизолация с полиуретанови или други полимерни покрития;
– не изисква периодично реновиране на покритието на всеки няколко години, както при обикновените акрилни и полиуретанови уплътнители.

Cool RoofEshadien P-AL / Eshaelastan P-AL / Eshafin P-AL

Полимер-битумни (SBS) мембрани с горно покритие от релефно алуминиево фолио с висока отразяваща способност, което ефективно отразява слънчевата радиация и разсейва акумулираната топлина, поддържайки покривните повърхности хладни, като същевременно ги защитава и увеличава експлоатационния им живот.

Ползи:
– висока отразяваща способност;
– защита от прегряване;
– добър естетически/визуален ефект;
– дълга експлоатационна годност;
– електромагнитна бариера.

Cool RoofСамозалепващи се битумни мембрани

Eshastick Ultra White

Полимер-битумните (SBS) мембрани с покритие от ултра бял тройно ламиниран полимерен филм, който ефективно отразява слънчевата радиация, разсейвайки обратно акумулираната топлина, като по този начин защитава покривната конструкция и я поддържа хладна.

В допълнение към предимствата на Eshadien Ultra White, която се полага чрез нагряване, Eshastick Ultra White имат и предимствата на самозалепващите се мембрани:
– осигуряват по-безопасна работна среда (без нагряване с газови горелки или разливане на горещ битум);
– лесно, бързо и чисто приложение без допълнително оборудване – ниски разходи за инсталиране;
– полагат се директно върху полиуретанови или екструдирани полистиролни изолационни плочи;
– полагат се върху метални и дървени повърхности (скатни покриви) и като цяло върху повърхности и зони, където не се позволява използването на газопламъчни дейности.

Cool RoofEshastick P-AL & Eshastick Alpes

Полимер-битумни (SBS) самозалепващи се мембрани Eshastick P-AL & Eshastick Alpes с горно покритие от гладко алуминиево фолио с висока отразяваща способност.

Предимства:
– абсолютна водна, парна, радиационна и метанова бариера. Изключителна еластичност на битумната смес – удължение при скъсване над 1000%;
– устойчивост на екстремни температури (-40 до 125 °C);
– устойчивост на стареене;
– изключителна устойчивост на слънчева светлина, озон и замърсяване на въздуха.

Cool RoofПодкеремидени мембрани

Esharoof Reflect

Еластомерна битумна мембрана, част от новото поколение покривни мембрани Esha. Тя се класифицира в групата на светлоотразителните изолационни материали за хладни покриви, съчетавайки в едно хидроизолационни и топлоизолационни свойства.

Горното покритие е алуминиево фолио с висока отразяваща способност, чиято повърхност отразява повечето (~97%) от топлинното излъчване, което преминава през различните покривни материали (например керемиди). По този начин Esharoof Reflect работи в синхрон с топлоизолацията на сградата, спестявайки разходи за енергия за охлаждане през лятото.

Мембраната е армирана с полиестерна тъкан с висока якост, издържаща на високи механични напрежения, както по време на полагане, така и по време на експлоатация на покрива.

Течни светлоотразяващи покрития

Cool RoofEshahybrid

Течно, еднокомпонентно, еластомерно хидроизолационно покритие на хибридна основа. Съставът му е комбинация от еластомерен алифатен полиуретан и акрилни полимери. Образуваната след изсъхване хидрофобна мембрана не се свива, не се напуква и остава еластична при големи температурни промени. Освен това е незапалима, светлоотразяваща и UV устойчива. Има отлична адхезия към порести повърхности дори и без използването на грунд. Лесен и безопасен за използване продукт, тъй като не съдържа разтворители (еднокомпонентна водоразтворима система). Не съдържа свободни изоцианати или други вредни вещества.

Cool RoofEshadesmolast

Течно, еднокомпонентно, еластомерно хидроизолационно покритие на базата на хидрофобни полиуретанови смоли и специални неорганични компоненти, които придават на продукта изключителна устойчивост на атмосферни влияния.

Образуваната след изсъхване мембрана е високоеластична (ок. 700%), светлоотразяваща, издръжлива на всякакви атмосферни условия, устойчива на UV лъчи и големи температурни амплитуди, без да се свива и напуква, паропропусклива, незапалима, лесна за почистване.

Cool RoofEshadesmoseal

Течно, еднокомпонентно хидроизолационно покритие от ново поколение на базата на еластомерни смоли. Полимеризира при контакт с въздуха, създавайки еластична водонепропусклива мембрана с висока устойчивост на атмосферни влияния и UV лъчение. Финалният филм е с много светъл бял цвят, който остава непроменен във времето, не пожълтява и не се влияе от неразтворими частици и мръсотия.

Cool RoofEshacrycoat

Течно хидроизолационно покритие на акрилна основа.

При изсъхване формира равномерна и еластична (400%) водонепропусклива мембрана, устойчива на атмосферни влияния и UV лъчи. Не се свива, не се напуква и остава еластична при екстремни температурни промени.

Покритието е паропропускливо, светлоотразяващо, незапалимо, лесно за почистване и поддръжка.

Cool RoofEshalumin

Светлоотразяващ алуминиево-битумен разтвор за защита на открити битумни хидроизолационни покрития, както и за антикорозионна защита на метални повърхности.

Съдържа битум, разредители, алуминиеви пигменти и др. добавки.

След изсъхване създава светлоотразяващ защитен пласт с отлична устойчивост на слънчева светлина и допълнително намаляващ топлинното натоварване на покрива.

Cool Roof

За повече информация – Есха България.

Може да харесате още...