pixel

Уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки

Esha

Есха разполага с богата гама уплътнители на фуги, разработени на базата на дългогодишния си опит и изследователска дейност, с цел предлагане на пазара на висококачествени продукти, които да гарантират едновремено както лесно и бързо, така и надеждно и дълготрайно приложение.

В настоящата публикация ще бъдат представени само някои от тези продукти, приложени в отговорни проекти за уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки на летища, пътища, мостове и др.

Част 1: Битумни уплътнители

Esha

EshaSealer №164 – Еластомерен битумен мастик.
EshaSealer №164 – EAK* – Еластомерен битумен мастик с повишена устойчивост на горива.

EshaSealer №164 е еластомерен, горещо полагащ се битумен уплътнител /мастик/. Осигурява постоянно еластичен фугиращ продукт с допустимо движение на фугата над 20%.

Приложение

EshaSealer №164 е предназначен за уплътняване на хоризонтални фуги и пукнатини при строителни и ремонтно-възстановителни работи на пътища, настилки, мостове, летища и др., както и за връзка между стар и нов асфалт, асфалт-бетон, асфалт-метал и т.н.
EshaSealer №164 прилепва здраво както към порьозни, така и към гладки повърхности, и остава еластичен в температурни граници от -20 ˚С до +80 ˚С. Не се свива при полагане и е практически издръжлив на стареене.

Състав

EshaSealer №164 е съставен от модифициран битум, синтетични смоли, еластомери (SBS), пластификатори и пълнители.

Начин на полагане

За по-добро прилепване на EshaSealer №164 към основата фугата трябва да бъде грундирана с ЕshaLac 50-S 1-2 часа преди запълване. Препоръчително е EshaSealer №164 да се втечнява чрез индиректно нагряване в специална машина тип “Кохер”. Когато нагряването се извършва директно чрез открит огън (напр. с газова горелка), металната кофа трябва да се грее както отдолу (дъното), така и отстрани (стените), при често разбъркване, за по-равномерно разтапяне на битумната смес. Температурата на полагане на EshaSealer №164 е 180 градуса С. Прегряване над 220 градуса може да доведе до перманентна загуба на елестичните качества на продукта.

Разход

EshaSealer №164 – 336 гр. за 1 линеен метър при фуга с ширина 2 cm и дълбочина 1,4 сm.
ЕshaLac 50-S (грунд) – 0,400 кг/кв.м.

Стандарти и спецификации

Еластомерен горещ битумен мастик EshaSealer №164 съответства на изискванията на EN 14188-1 и на FEDERAL SPECIFICATION SS-S-164

*EshaSealer №164 – EAK

При повишени изисквания за устойчивост на гориво-смазочни материали, например летищни писти, зони за рулиране, площадки за престой, зареждане и ремонт, ЕСХА е разработила и препоръчва използването на горещ битумен уплътнител (мастик) с повишена устойчивост на горива EshaSealer №164 – EAK (Enhanced Anti-Kerosine).

Забележка: По своята същност битумните продукти по принцип не са устойчиви на горива и минерални масла, и използването на добавки за повишаване на тази устойчивост всъщност само удължава малко времето, в което задължително трябва да се предприемат мерки за обработка и отстраняване на такива замърсявания от асфалтовата настилка.

В приложената таблица е дадена относителна класификация на устойчивост на горива на различните Есха уплътнители за фуги.

Уплътнители Тест чрез потапяне
в гориво – § 4.4.7.
FS-S-SS 200E (*)
Контактна повърхност
Еластомерни Класификация
на устойчивост
Асфалт/
Асфалт
Асфалт/
Бетон
Бетон/
Бетон
EshaSealer 164
горещ битумен уплътнител
0
EshaSealer 164  EAK
горещ битумен уплътнител с повишена устойчивост на горива
2
EshaPolyphalt (Α+Β)
2К полиуретан-битумен уплътнител
3 х х
EshaPolyseal (Α+Β)
2К полиуретанов уплътнител
5 х х
EshaAthioseal (A+B)
2К полисулфиден уплътнител
5-6 х х
EshaAthioseal 200 E
2К керосиноустойчив полисулфиден уплътнител
10 х х
Не-еластомерни
EshaEpogran
2К катран-епоксидно лепило и пълнител на пукнатини
10

(*) Класификация на устойчивост

0 Не е устойчив (загуба на маса > 5%)
5 Умерена устойчивост (загуба на маса 2%-5%)
10 Устойчив (загуба на маса ≤ 2%)
х Не е подходящ за контакт с посочената повърхност

Обработка на пукнатини и фуги, както и връзка между стари и нови асфалттови настилки при ремонтно-възстановителни работи на Летище София

Esha

Препоръчително е използването на специализирана машина за индиректно нагряване на битума, автоматично поддържане на предварително зададена температура и оборудване за прецизно дозиране.

Esha

Уплътняване на фуга при връзка асфалт-бетон – пътни мостове

Esha

Уплътняване на фуга при връзка асфалт-метал – трамвайни релси

Esha

За повече информация – Есха България.

Може да харесате още...