Цветните фасади изразяват характер и стил

cvetna-fasada

Цветовата схема на фасадата може да бъде избрана според много и различни критерии. Тя може да бъде едноцветна, контрастна или съвсем креативна. Трябва да се спазват обаче няколко препоръки, за да се постигне успешна концепция.

blokove

Монохромното оцветяване, често описвано като тон в тон, обикновено се възприема като приятно и резервирано. Жълтото, оранжевото и червеното, като цветови насоки, създават приятна и весела фасада, при условие, че цветовете не са твърде чисти, а боядисаната площ прекалено голяма. В такъв случай фасадата би изглеждала цветна и семпла. Нюансите на цветовете могат да се използват за подчертаване на определени детайли. Препоръчително е да оформите зоните, които са на по-заден план и получават по-малко светлина, със светли тонове. Светла боя се препоръчва също и за щукатурата, за да може тя да се разгъне по-добре сама.

zidaria

Издадените компоненти като еркери трябва да бъдат по-тъмни от останалата фасадна повърхност. Цокълът също трябва да се боядиса в по-тъмен цвят от фасадата, за да се подчертае визуално стабилността. Обърнете внимание, че тъмните цветове водят до прекомерно нагряване на фасадата и могат да причинят напрежение и пукнатини в мазилката. Яркостта на цвета играе тук важна роля.

stari-sgradi

Не трябва да се правят промени в цвета на външните ъгли и не трябва да се избират твърде малки цветови разлики, тъй като от по-далечно разстояние те правят фасадата да изглежда зле „измита“.

Ако е необходимо, високите сгради могат да бъдат оптически “смалени” на височина чрез постепенно увеличаване на яркостта на сините и синьо-сивите тонове. Препоръчително е да боядисвате близко разположените сгради в светли цветове, така че да могат да излъчват през прозорците повече светлина в помещенията.

Може да харесате още...