pixel

Цветова хармония с нова система за композиция на цветовете

StoColor

Поради систематичността си класическите цветови системи насърчават монохромните цветови композиции. Новата система StoColor е оставила това ограничение зад гърба си и също толкова лесно намира хармония в полихромните цветове.

В допълнение към обичайните критерии „стойност на цвета/ нюанс“ (Buntton), „наситеност“ и „яркост“ системата StoColor добавя четвърто измерение – „композиция“. Тя съдържа само практични цветови тонове, лесна е за използване и открива перспективи между различните цветови тонове.

Цветовете подреждат, разграничават, ориентират и предават послания. Това важи и за архитектурата. Затова използването на цветовете на материалите, от една страна, и на покритията (лакове, глазури, мазилки, суспензии и бои), от друга, трябва да бъде внимателно обмислено.

StoColor

В този случай цветовите системи на производителите са изключително полезни, тъй като изборът на нюанси зависи от технически и икономически ограничения. Това, което е възможно в областта на печатарските мастила (CMYK) например, не може да се пренесе едно към едно в света на строителните цветове. Затова планирането на цветовете трябва да се извършва със специфични инструменти. Такива инструменти са цветовите систематики. Те класифицират тоновете по различни модели според критериите „стойност на цвета/ нюанс “ (Buntton), „наситеност“ и „яркост“. Такъв е и случаят с изпитаната система StoColor. Но сега тя е актуализирана и разширена с едно измерение: „композиция „. Петер Апенцелер, ръководител на StoDesign Германия, обяснява съображенията, които стоят зад тази стъпка: „Искахме да дадем съвременен отговор на въпроса за цветовите хармонии. Фокусът на съществуващите цветови системи е върху монохромната композиция. Често един основен цвят, т.е. червен, жълт или син, се използва в различни нюанси: изсветлен, посивял или потъмнял.

Но монохромната хармония има своите граници. Въпреки че сама по себе си тя е последователна, понякога изглежда скучна. В нашата нова система StoColor ние преодоляваме това ограничение: Интензивността и яркостта на даден тон се определят в зависимост от други тонове, от други нюанси.“

StoColor

Системата

В рамките на отделните диапазони на нюансите се определя избор от различни стойности на тона. Този избор се основава на свойствата на пигментите и багрилата и тяхната приложимост в практиката. По този начин StoColor предлага „рецепти“ за работа с цвят, композиции и търсене на цветова хармония. Това е метрично отворена цветова система, логично структурирана и лесна за комбиниране. Основава се на трите основни цвята жълто, червено и синьо.

StoColor

Градацията от пет степени на 360-градусовия цветови кръг води до 72 основни цветови тона. Те от своя страна са налични в матрица за изсветляване или определени матрици за посивяване. Новата цветова система включва 1000 цветови нюанса за фасадата, 225 за интериорния дизайн, както и 200 нюанса лак и 38 нюанса лак за дърво.

Снимки: Sto

Компанията е представена в България от Што БГ.

Може да харесате още...