Цялостна услуга по реставриране на сгради от StyroDesign

StyroDesign

Процесът по реставриране на сгради-паметници на културата е сложна и отговорна задача, но същевременно е и пътят към запазването на културното наследство и красотата, завещана ни от изминалите поколения. А с такава са изпъстрени централните части на голяма част от градовете в България. Фасадите на сградите са пример за вдъхновяващо архитектурно майсторство, съчетаващо красотите на редица епохи.

В продължение на десетилетия, паметниците на културата и фасадите на емблематичните сгради са доставяли удоволствие на десетки или стотици хиляди минувачи. В това отношение можем да кажем, че те са се грижили за нас вече дълги години. Но в даден момент идва наш ред да се погрижим за тях.

Въпреки, че процесът по реставрация често е приеман като сложен и комплексен, всъщност това далеч не е така. Красотата на фасадата, изградена преди над 100 години може да се възстанови идеално точно и днес, дори и само по снимка.

StyroDesign

Предимствата на съвременните технологии в процеса на реставрация.

Характерно за архитектурните профили и орнаменти в класическото строителство от 19-ти век е, че те са се изработвали от традиционни материали като например гипс, мрамор или бетон. От гледна точка на развитието на технологиите в днешно време, тези традиционни методи на производство вече се разглеждат като носители на редица недостатъци. В т.ч. влизат значителното тегло на отделните детайли и натиска, който оказват върху фасадата, по-трудната им поддръжка, сложната и скъпоструваща изработка, трудоемкия монтаж и т.н.

Точно тук изникват и най-сериозните предизвикателства при реставрирането на сгради-паметници на културата, а именно – планирането и пресъздаването на детайлите в общия архитектурен план.

Благодарение на развитието на технологиите обаче, днес на пазара имаме устойчиви, красиви и леки модерни материали, които позволяват максимално точното пресъздаване на ефекта на традиционните масивни орнаменти, но без техните недостатъци.

Портфолиото от решения за фасаден дизайн на StyroDesign включва безграничен набор от решения, комбинация от различни модерни технологии и материали, позволяващи надеждното и икономически ефективно реставриране на фасадите на емблематичните ни сгради.

Основните предимства на модерните архитектурни детайли над традиционните се състоят в следното:
– ниско тегло, ненатоварващо основата;
– здравина и дълготрайна надеждност;
– лесен и достъпен монтаж;
– устойчивост на стареене;
– възможност за лесно боядисване;
– лесно почистване и поддръжка;
– неограничени възможности за дизайн;
– достъпна цена;
– не абсорбират влага и не се поддават на оцветяване и възникване на петна.

С помощта на фасадните профили на StyroDesign се преодолява и основното предизвикателство при реставриране на сгради-паметници на културата и емблематични здания, а именно – идеално точно пресъздаване на тяхната визия до последния детайл.

Цялостна услуга по реставриране на сгради-паметници на културата с фасадни и интериорни профили.

Вече над 10 години екипът на StyroDesign се е специализирал в предлагането на решения за декориране и реставриране на сгради-паметници на културата. Днес преплитаме редица технологии и съвременни производствени материали, за да предложим разнообразие от хиляди детайли.

Особеното при проектите по реставриране на фасади и интериори е, че те са създадени уникални и трябва да бъдат възстановени по същия начин. За тях не съществуват готови решения, а напротив – изискват индивидуален подход с персонализирано производство на всеки елемент за максимално точно пресъздаване и на най-малките детайли.

Тъй като емблематичните фасади се отличават от детайлността на техните елементи и отделни фигури, ние предлагаме възможността за изработка на всякакви 3D форми и релефи според плановете на архитекта и общия план на сградата. В т.ч. влизат всякакви капители, гербове, медальони, орнаменти, статуи и фигури. Единственото, от което се нуждаем за целта, е скица на желания детайл. Ако нямате възможност да предоставите такава, можете да оставите тази задача и на нашите специалисти, които ще посетят обекта на място и ще сканират фасадата и всеки елемент по нея.

Сканиране на фасади и обекти в интериора.

За да се задейства един процес по реставриране на фасади и интериори, всичко започва от началното планиране на проекта. В голяма част от случаите тази задача е поверена на архитекти или пък се изпълнява директно от инвеститора. Ако предпочитате обаче да поверите целия проект на един изпълнител, то можете да се възползвате от нашата специализирана услуга, обхващаща всичко от началното планиране на проекта, до изработката и на последния детайл.

StyroDesign

Услугата протича в няколко основни стъпки. Те включват:

Сканиране на фасадата или обекта от екип на StyroDesign на място.

За целта нашият екип идва на място със специализирана техника и извършва цялостно детайлно сканиране на сградата. Така събираме данни за особеностите на всеки детайл във фасадата и интериора, за да можем максимално точно да го пресъздадем впоследствие.

Подготовка на софтуерен модел на всеки един от архитектурните детайли.

Впоследствие се заемаме с изготвянето на софтуерните модели на детайлите, нужни за точното пресъздаване на автентичния облик на фасадата или интериора. След като всички модели са готови, се изпращат за финално одобрение от клиента.

Изработка на архитектурните детайли чрез фрезоване или отливка според естеството на елемента и избрания материал.

След като набавим всичката нужна информация и имаме Вашето одобрение, се заемаме с изготвянето на нужните матрици и отливки за изработка на всеки елемент така, че да бъде 1:1 с оригиналният вариант. Детайлите се изработват чрез фрезоване или отливка според особеностите на материала, който се използва (EPS, бетон, полимери, смоли, др.).

Предоставяне на подробен монтажен план със заготовки за монтаж (при нужда).

След производство на детайлите се заемаме и с техния транспорт и доставка до обекта. Заедно с детайлите предоставяме и подробен монтажен план, съдържащ всичко нужно, за да се подсигури сигурното фиксиране на елементите. За улесняване на целия процес можем да подсигурим нужните заготовки за монтаж на профилите по фасадата и интериора.

Благодарение на цялостната ни услуга можем да пресъздадем емблематичната фасада или особеностите на интериора до най-малкия детайл и да възстановим първоначалната им, автентична визия. По този начин спестяваме усилия на нашите клиенти, като се заемаме изцяло с изпълнението на проекта – от началното му планиране, до доставката и на последния детайл.

StyroDesign

Готови архитектурни профили за реставриране на фасади и интериори.

Наред с персонализираното изпълнение на проекти, предлагаме също така и богата каталожна гама с фасадни профили и интериорни детайли. За да спомогнем в избора на подходяща концепция, предлагаме и готови решения, включващи комбинация от различни елементи.

Така можете да черпите вдъхновение от фасадни профили, внимателно селектирани и обединени, за да изпълняват различни функции в общия план на фасадата, между които оформянето на ъглите ѝ и връзката между отделните страни, декориране на отворите и подстъпите към тях, оформяне на връзката с покрива, визуалното разделение на отделните нива и линии във фасадата и др.

Монтажът им е бърз, лесен и безпроблемен, само с помощта на монтажно лепило. Всичко, от което се нуждаете за целта, е основата да бъде здрава, равна и структурно стабилна. По този начин процесът по реставриране на интериора може да бъде изпълнен бързо и без излишен разход на време и усилия.

Така сваляме всякакви ограничения пред реновирането на сградите-паметници на културата, предоставяйки цялостни и разнообразни решения според индивидуалните нужди и бюджета на всеки проект.

Многообразие от успешни проекти в България и Европа.

През годините решенията на StyroDesign са използвани за реставрирането на редица обекти и сгради-паметници на културата в страната. В т.ч. влизат частни жилищни сгради, училища и обществени сгради.

Наред с това на екипа на StyroDesign бе поверена и задачата за декорация на един от най-мащабните проекти по изграждане на търговски центрове във Финландия. Целта бе да се изгради затворен комплекс с магазини и търговски помещения, разположени в сгради с традиционна архитектура и емблематични фасади.

Работейки с почти целия спектър от съвременни и традиционни материали за производство на фасадна декорация и украса, предлагаме на нашите клиенти и партньори всичко нужно за реставрирането и изграждането на впечатляващи и отличаващи се фасади. Ние знаем как да ги комбинираме, за да постигнем най-добър резултат.

StyroDesign

Разнообразието от съвременни технологични и производствени практики, в комбинация с дългогодишния ни опит и ноу-хау във фасадния и интериорен дизайн ни правят перфектния партньор за Вашия проект – от етапа на планиране, до неговото изпълнение.

Може да харесате още...