pixel

Девет софийски квартала с канализация до 2023 г.

Столичните квартали „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Гърдова глава“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“ „Бенковски“, „Орландовци“ и „Кремиковци“ ще имат канализация най-късно до 2023 г.

За изграждането й са необходими около 400 млн. лв., които ще бъдат отпуснати от оперативната програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г.

Първата стъпка за кандидатстването за средствата беше направена с подписването на договора за изготвяне на регионалното прединвестиционно проучване за ВиК-нуждите в София между Столична община и Министерството на околната среда и водите.

Проектът е на стойност 5.2 млн. лв., от които 4.4 млн. лв. са безвъзмездно финансиране от ОПОС.

„Този проект полага основата на широкообхватна инвестиция в изграждане и рехабилитация на инфраструктурата на София. Това е поредната стъпка в усилията ни столицата да се превърне един по-удобен и зелен град“, каза министърът на екологията Ивелина Василева след подписването на договора.

Разработване на регионалното прединвестиционно проучване е съпътствано с изготвяне на идейни проекти, техническата документация и финансово-икономически анализи. То ще е базата, на основата на която след това Столична община ще кандидатства по ОПОС за отпускане на средства са изграждането на канализацията.

До момента чрез оперативна програма „Околна среда“ е подпомогнато изграждането на повече от 65 км ВиК мрежа на територията на Столична община.

Отделно в завода за отпадъци бяха инвестирани още 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища.

С близо 215 млн. лв. от ОПОС беше подобрен и градският транспорт на столицата чрез купуването на 10 метровлака, 20 трамвайни мотриси и 126 автобуса, които отговарят на екологичните изисквания.

„В София беше изградено много, но то е недостатъчно, все още има населени места без канализация, а в центъра мрежата на места е на 100 години. Това изисква големи инвестиции, които общината не може да се позволи само с данъците на столичани“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че освен средствата за изграждане на канализацията ще са нужни и много пари за отчуждаване на терените. Подобни крупни инвестиции не могат да се случат  без партньорството между държавата и общината, допълни Фандъкова.

Министър Василева обобщи, че до момента са обявени процедури за 1.3 млрд. лв., а догодина предстои обявяване на най-голямата от тях, тя е в сектор „Води“ за  над 1.5 млрд. лв. По нея ще може да кандидатства и Столичната община, след като подготви предложение на базата на регионалното си прединвестицонно проучване.

mediapool.bg

 

Може да харесате още...