pixel

Община Варна иска ремонт на архитектурни паметници

Указания за обезопасяване и укрепване на 6 архитектурни паметници са изпратени до собствениците им чрез уведомителни писма от главния архитект на Община Варна.

Сградите, които трябва да бъдат обезопасени в срок от няколко седмици и за които до 6 месеца трябва да бъдат изработени проекти за консервация и реставрация, се намират на на ъгъла на ул. „Кап. Петко войвода“ 24 с ул. „Пирот“ 18; на ъгъла на ул. „Македония“ 16 с ул. „Стефан Караджа“; на ул. „Шопен“ 4; на ул. „Мусала“ 11; на ул. „Цариброд“ 27 и ъгъла с ул. „Цар Симеон I“ и на ул. „Одрин“ 8.

Всички здания имат повече от един собственик. В някои от случаите притежателите са около 10 на брой.

Сградите са инспектирани след подаване на сигнал за влошено техническо състояние. Основната част са проверени през лятото. При всички са констатирани проблеми с мазилката, на места оголена до тухла, съобщава Moreto.net.

Освен това пластични елементи и орнаменти са със заличен релеф. По някои фасади има монтирани климатични тела. Констатирани са израснали дървета и растителност върху самите здания. Подменена е оригиналната дограма. Има застрашаващи елементи и мазилка от опасни балкони.

Сред дадените указания са опъване на обезопасителни огради, както и поставяне на предпазни козирки, поради опасността от падащи елементи и мазилки.
Непредприемането на действия в посочените срокове се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, уточняват от администрацията.

dir.bg

Може да харесате още...