Дигитално изтъкан павилион от рециклирани бутилки

Material Balance Research Group

Екип от изследователи от Material Balance Research Group от Politecnico di Milano, Италия, разработи дигитално изтъкан павилион, изработен от рециклирани пластмасови бутилки. Целта на проекта, наречен Senseknit, е да се използват съвместно рециклирани влакна и технологията на дигиталното тъкане, за да се проучи как текстилът може да повлияе на архитектурния комфорт.

Material Balance Research Group

Павилионът се състои от единична стена, която е извита и огъната и образува 4 частично затворени зони, които се използват за демонстриране на различни архитектурни качества на текстила. Базовата конструкция е изработена от дърво изрязано със CNC машина и е сглобена от 22 единични панела.

Material Balance Research Group

Дървената конструкция е покрита с 90м2 плат, изработен чрез цифрова тъкачна технология. Тази технология позволява създаването на сложни 3D форми, които се произвеждат бързо и без отпадъци. Текстилът е проектиран в програми за моделиране, позволявайки постигането на висококачествени тъкани с по-малко материал.

Material Balance Research Group

Текстилите са изработени от влакна от пластмасови бутилки, наречени NewLife, и специални влакна от HollowCore за шумопоглъщащ ефект. В други части на павилиона са използвани светлочувствителните влакна Lumen, които са покрити с фоточувствителни пигменти, които изглеждат прозрачни при нормална светлина, но имат способността да променят цвета си, когато са изложени на ултравиолетова светлина.

Material Balance Research Group

Павилионът е разделен на 4 тематични области, всяка от които е проектирана в отговор на нуждите на съвременното архитектурно пространство, развиващо се с бързи темпове. Всяка от тях има специфична характеристика: акустична, климатична, визуална и структурна.

За повече информация: Material Balance Research Group

 

Вижте също...