Достроиха амфитеатъра в стария Несебър с пластмаса

Ремонт на амфитеатъра в стария град на Несебър впечатли местните хора и туристите – към него бяха достроени още две “старинни” пластмасови арки.

Като град под егидата на ЮНЕСКО, всяка промяна, която се прави в стария град на Несебър, трябва да бъде съгласувана с Института за недвижимо културно наследство. В Министерството на културата останаха изненадани, че има такъв проект. С новата визия не са запознати и в музей “Старинен Несебър”.

Странният вид на крепостните стени изненада неприятно туристите и местните хора. Според тях е трябвало арките да бъдат изградени или от камъни или от дърво, за да пасват на вече съществуващия амфитеатър.

Той само носи името “античен”, а в действителност е изграден през социализма.

От общината обясниха, че конструкцията била временна и пази от вятър. Оттам поясниха, че в някакъв момент временните пластмасови арки ще бъдат премахнати и възстановката ще бъде направена както трябва.

От Министерството на културата изпратиха проверяващи на място, като резултатът от проверката ще е ясен утре.

Експерти смятат, че по-големият проблем е, че липсва държавна политика към града-паметник на ЮНЕСКО. Планът за управление на стария Несебър отлежава в Министерството на културата вече трета година.

btvnovinite.bg

 

Може да харесате още...