pixel

Една странна къща

Къщите с причудлива архитектура традиционно привличат вниманието, а често са и повод дадено населено място, което не е било чак толкова известно да добие популярност. Типичен пример е тази сграда в полския град Сопот. Мълвата не само е придала на тази буквално крива къща приказни свойства, но е предизвикала откровена завист към тези, които живеят в нея. Дефакто обаче кривата къща не е жилище, а е част от търговски център. Постройката е известна повече като „Монтяк”. Намира се на пешеходната улица на града, която е много популярна сред туристите, тъй като от нея се разкрива красива гледка към старите къщи на Сопот.

Дизайнът на къщата е дело на шведския художник и фотограф Пер Дахлберг. Когато инвеститорите са поискали от него да сътвори сграда, която да привлича повече посетители, той е решил да вплете елементи от приказките и от съвременната архитектура. По време на работата се е вдъхновявал от рисунките на полския илюстратор на детски приказки Ян Сзансер.

Странната къща е построена през 2004 г. Сградата е криза само на външен вид. Помещенията са комфортни като това до голяма степен се дължи на рисунките на Пер Дахлберг. При изграждането на къщата не са използвани някакви екстравагантни строителни материали. Покривът е със зелени емайлирани плочки, имитиращи люспи на дракон, прозорците и пратите са направени от големи цветни стъкла. Елементите на фасадата са направени от парчета неръждаема стомана. Интериорът е направен от камък, метал и синтетични материали и украсен с творбите на Пер Дахлберг.

Кризата къща е с разгъната застроена площ 4000 кв.м. Постройката е много скромна и се вижда едва, когато човек се приближи до нея. Кривата къща е един от най-сниманите имоти в света.

fakti.bg

Може да харесате още...