Ефективни решения за хидроизолация

Зимните месеци са времето, когато най-често проличават проблемните моменти от хидроизолацията на жилището. Една част от тях изискват сериозна и скъпоструваща намеса и за тях е добре да се помисли още на етапа на строителството или реконструкцията на сградата и помещенията в нея. Други може лесно да бъдат отстранени с правилния избор на хидроизолационни продукти.

В етапа на грубия строеж

Едно от най-критичните места за проникване на влага в стените и помещенията са основите на сградата. Не само високите подпочвени води, но и дъждовете могат да се превърнат в причина за постоянен мухъл и влага в помещенията, за отлюспване на интериорните бои и фасадните мазилки.
Тези неудобства може лесно да бъдат избегнати с подходяща хидроизолация на основите още в етапа на грубия строеж. Подходящи за тази операции са хидроизолацията на циментова основа „Хидрозид“ и битумната „Тераластик Битум“.

Специалистите препоръчват полагането с четка на „Тераластик Битум“ на 2 или 3 ръце с влагане на армираща фибромрежа между слоевете. А за да бъде защитен от нараняване хидроизолационния слой при направата на обратния насип и трамбоването, е добре да бъдат залепени плоскости от EPS. Най-лесно това става като към още неизсъхналия последен слой се притиснат плоскости с дебелина не по-малка от 2 см.

Двукомпонентната хидроизолацията на циментова основа „Хидрозид“ съчетава здравината на циментовия продукт с еластичността на пастообразните продукти. Полага се лесно с метална маламашка на два слоя. Това е подходящо решение за защита от високи подпочвени води над нивото на терена, когато фасадата ще се облицова с каменни или керамични плочи. Циментовият състав на „Хидрозид“ осигурява добро сцепление с всички видове шпакловки и циментови лепила.

Да помислим навреме за банята и мокрите помещения и терасите

Със сигурност всеки от нас поне веднъж е виждал красива и нова сграда с олющена боя под и около откритите тераси. А колко от вас са се замислили, че проблемът може да не е в мазилката, а в недобрата или липсата на хидроизолация на балкона или терасата. Дори при добре изпълнена настилка на терасата е възможно присмукването на влага в ъглите и ръбовете на терасата. Резултатът е развален облик на челото на терасата или на фасадата под проблемния участък.

Много често погрешно се взима решение за ремонтиране на фасадата без да се отстрани причината, а именно – липсата на хидроизолация на терасата.

Теразид има разработена цялостна система за хидроизолация на открити тераси, която включва хидроизолационен слой от еластичната „Теразид GT-11“, уплътнителна хидроизолационна лента и водоплътно лепило за карамични и каменни облицовки „Теразид Flex“. Повече за системата може да прочетете в раздела Комплексни решения.

А за да не се наложи да правите ремонт на банята на съседа от долния етаж и за да нямате влажни петна по стените на съседните стаи, е добре да спазите препоръките за хидроизолация на бани и мокри помещения. Системата за хидроизолация на баня започва с полагането с валяк на 2 или 3 ръце от еластичната хидроизолация „Теразид GT-11“, като е добре слоевете да бъдат нанесени „на кръст“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ъглите винаги са били зона, която се обработва по-трудно и в същото време е критична при слягания на новопостроени сгради. Ето защо, за тези участъци „Теразид“ препоръчва влагането на еластична хидроизолационна лента. Лентата се полага между първи и втори слой на хидроизолацията, като просто краищата й се замазват със слой хидроизолация.

След пълното изсъхване и на последния хидроизолационен слой се преминава към лепенето на плочките.

Спасение за покрива

Много често няколко години след направата на ламаринен или покрив от битумни керемиди се получават проблемни участъци, през които навлиза вода в подпокривното пространство. Когато времето или финансите не позволяват цялостен ремонт на покрива, решението е „Тераластик Битум“.

Високата еластичност, устойчивостта на UV лъчи и отличното сцепление с всякакъв вид основи я правят отлично решение за корекции, подлепвания и подмазвания на плоски и скатни покриви. „Тераластик Битум“ е подходяща и за ремонт на улуци. С продукта се работи на 2 или 3 ръце „на кръст“, като между тях се влага парче стъклофибърна мрежа или геотекстил, които ще усилят допълнително участъка.

Може да харесате още...