pixel

Екологична тухла, направена почти изцяло от строителни отпадъци

k-briq-brick 1
Шотландският стартъп Kenoteq създаде K-Briq – по-екологична строителна тухла, 90% от която се състои от строителни отпадъци. Изобретена от инженер и професор Габриела Медеро от Университета Хериот-Уот в Единбург, тухлата K-Briq има въглероден отпечатък, по-малък от една десета от този на обикновените тухли. K-Briq изглежда като обикновена тухла, тежи същото и се държи като глинена тухла, но предлага по-добри топлоизолационни свойства. Екологичната тухла  може да бъде произведена във всеки цвят.

Професор Medero прекарва повече от 10 години в опити да разработи K-Briq, водена от желанието да намали негативното въздействие на строителството върху околната среда. „Прекарах много години в проучване на строителни материали и съм притеснена, че съвременните строителни технологии използват суровини и материали, без дори да се отчита, че те са един от най-големите източници на въглеродни емисии. Количеството отпадъци, което произвеждат, не е устойчиво в дългосрочен план“, споделя Габриела Медеро.

K-Briq ще бъдат използвани за изграждането на тазгодишното издание на „Змийския павилион“ в Лондон, проектиран от южноафриканското архитектурно студио Counterspace.

Може да харесате още...

Izolacii.eu