pixel

Енергийната ефективност и глобалната мрежа са най-важните бъдещи тенденции

2,7% увеличение на оборота отчете Bosch за 2013 година. Нетната стойност на приходите възлиза на 46,4 млрд. евро.

Според предварителните данни печалбата преди лихви и данъци (EBIT) на Бош Групата без извънредните разходи във фотоволтаичния бизнес възлиза на 6% от оборота. Това е с 1% повече от 2012 г. С извънредните разходи във фотоволтаиката в размер на около 1,3 млрд. евро EBIT представлява 3% от оборота.

Традиционно подобни проценти растеж, макар да са положителни, се разглеждат като недостатъчни от големите корпорации. „Значително отражение върху оборота на технологичния концерн имаше и силното евро, довело до негативен ефект от курсови разлики в размер на 1,5 млрд. евро. Друг негативен фактор, повлиял на иначе подобрените финансови резултати, са продължилите и през 2013 г. усложнения в сектора “Соларна енергия”. През пролетта на изминалата година групата Bosch реши да преустанови дейността си в областта на кристалинната фотоволтаика“, обясняват в тази връзка от корпорацията.

За 2014 г. амбицията на концерна е използва наличния потенциал за растеж и да разработва нови пазарни сегменти. Енергийната ефективност и глобалната мрежа са най-важните бъдещи тенденции за компанията.

Друг приоритет за Бош е работата по бъдещето на автомобилната мобилност – тя ще бъде електрическа, автоматизирана и също свързана в глобалната мрежа. През 2013 г. Фирмата пусна на пазара многобройни продукти и услуги в тези области – например икономичните системи за бензиново и дизелово впръскване, системите за асистенция на водача като контрола на стабилността на мотоциклетите, платформата за свързване на автомобила със смартфона „mySPIN“, телематичните услуги за мениджмънт на автопаркове и роботизираните приложения като косачката “Indego“.

Развитието на глобалната мрежа обещава много нови възможности за завладяване на нови пазарни сегменти – преди всичко с решения за днешния свързан в глобалната мрежа живот. През 2015 г. 75% от световното население ще бъде онлайн, а мрежовите устройства ще бъдат над 6 млрд. Според предвижданията на Bosch, това е само една малка част от възможностите, които се разкриват. Концернът възнамерява всички негови продукти в бъдеще да могат да се свързват с интернет. “Свързването с мрежата ще разкрие нов потенциал пред всички области на нашия бизнес – и в мобилността, и в индустриалната техника, и особено в енергийната и сградна техника, както и в потребителските стоки,” убеден е д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Може да харесате още...