EPS 8 см е най-използван за цялостно саниране

Фасадата на кооперацията на ул. Чаталджа 54 е обновена с два цвята на „Силикат“ и мозаечната мазилка „Декора“ за цоклите и входната част. Изпълнител е Стини ООД.

Собствениците на 50 сгради в различни градове в страната се възползваха от проекта „Демонстрационно обновяване на жилищни сгради”, за който Програмата за развитие на ООН отпусна над 14 млн. лв. През тази година  23 от жилищните блоковете предстои да бъдат или вече са завършени, като за 8 от тях с обща площ на фасадите над 6300 м² беше избрана топлоизолационна система на  Теразид ЕООД.

Дейностите по санирането включваха не само подмяна на старата дограма и цялостна външна топлоизолация на сградите, но също така подмяна на водопроводи и канализация, ел. инсталация и ремонт на покрива, като проектът покриваше разходите за общите части на сградите и 20% от стойността на ремонтните дейности за жилищните площи.

Първото условие, за да може един блок да кандидатства за финансиране по проекта е собствениците да се сдружат, да се регистрират като юридическо лице и да подадат документи за кандидатстване в съответната община.

В нашата кооперация на ул. Самуил 2 от възникването на идеята за кандидатстване до извършването на санирането изминаха 2 години, като най-трудната част беше да убедим собствениците на 15-те апартамента и да се регистрираме като юридическо лице“, споделя Радослав Касабов – собственик в една от санираните сгради.

Собствениците в сградата са избрали фасадата да бъде със силикатна мазилка „Силикат“ и топлоизолационна система на Теразид. Енергийното обследване на сградата определя, че за покриване на нормите е необходимо използването на EPS с дебелина 8 см. Ефектът от санирането и спестените средства ще бъдат изчислени след края на отоплителния сезон през 2012 г., но живущите още сега усещат предимствата.

Памар груп ООД е изпълнителят на топлоизолационните дейности на сградата на ул. Самуил 2 в столицата

В големите жеги през август, без да се пуска климатик в помещенията не беше повече от 23°С“, допълва Радослав Касабов.

Сега освен красивият вид и по-добрият комфорт за живеене гордостта на собствениците е, че именно тяхната кооперация ще бъде представена като добра практика на Проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” в Брюксел.

Освен жилищната кооперация на ул. Цар Самуил в столицата санирани с материали на Теразид ЕООД са още две сгради в София, две в Стара Загора, две в Смолян и една в Ямбол.

Интересна констатация от топлинното обследване на сградите се оказа необходимата дебелина на топлоизоационния слой от EPS – за повечето сгради тя е 8 см“, коментира инж. Велин Александров, търговки директор на Теразид ЕООД. Изключение прави блокът в Ямбол (ул. Г. С. Раковски 11), където са използвани EPS топлоизолационни плоскости с дебелина 10 см.

При санирането на блок 4 на ул. Първи май и блок „Строител“ в Смолян работихме по задание, изготвено въз основа на топлотехническото обследване. По задание топлоизолацията трябваше да е 5 см EPS с плътност 14-16 кг/м³, а мазилката – силикатна“, обобщава Янко Янков, управител на Строителство и саниране инженеринг консулт ЕООД. За да няма спорове между съседите цветовете също се определят не от самите собственици, а от архитекта на общината.

Топлоизолацията на двата жилищни блока в Стара Загора и блока в Ямбол е извършена от Строителни фасади и облицовки ЕООД

И за осемте блока проектното задание предвиждаше използването на силикатна фасадна мазилка като финишен слой заради горещите летни месеци, в които се изпълняваха обектите. Собствениците имаха възможност да избират структурата на мазилката и вида на текстурата“, допълва Янков.

Още преди да приключи проектът “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” стана ясно, ще още от тази година ще започне отпускането на средства за цялостно обновяване на жилищни блокове по Оперативна програма „Регионално развитие“.

До края на годината се предвижда МРРБ да разпредели 63 млн. лв. за санирането на многофамилни жилищни сгради. Отпуснатите пари ще стигнат за 500-600 сгради.

По новите условия държавата ще поема до 50% от необходимите средства за цялостно саниране на жилищни кооперации и панелни блокове. За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 2/3 от собствениците и те да са регистрирани по Закона за етажната собственост.

Началните 63 млн. лв., с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на регионалното министерство, са необходими за санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.

Термозид, EPS, Грунд G-33, Декорит, Силикат, Сиколит

За контакти и повече информация – www.terazid.com