pixel

Естадио Сан Мамес / ACXT

Атлетик Билбао е един от големите европейски футболни клубове и предишния му стадион, с повече от 100-годишна история, бе един от легендарните футболни терени в света, познат още като „Катедралата” на футбола.

Практично разположен на същото място, новият стадион напълно припокрива стария Сан Мамес. Този факт наложи построяването му да се изпълни на два етапа, така че да не се налага неговият отбор да играе другаде.

Едно от основните предизвикателства при проектирането на новия Сан Мамес е запазването на ревностната и магическа футболна атмосфера на старата „Катедрала”. Този ефект не само е съхранен, но дори претърпява подобрение, напълно задоволявайки нуждите на една от най-силните агитки в света.

Разположението на новия стадион, в самия край на урбанистичната мрежа на разрастващият се квартал на Билбао, превръща сградата в архитектурен къс, който следва да бъде представен категорично и експресивно, но в същото време да бъде съобразен с останалите сгради, оформящи облика на тази част на града. Това съображение ражда един от първите аспекти, касаещи дизайна. А именно, възприемането на издигнатата конструкция като типична урбанистична сграда, свързана с другите, а не просто като обикновено спортно съоръжение.

Обмислено е, тези части на стадиона които традиционно остават извън употреба и стават излишни, да бъдат използвани. Те се намират между периметъра на стадиона и задната част на секциите и представляват зони на кръгово движение, през които посетителите могат да стигнат до секциите, както и да напуснат, а те в крайна сметка са основната част на целия футболен стадион. С оглед на това да се намери допълнително приложение на тези части, стратегията на проекта включва освен назначените им пространствени характеристики, също и осигуряването на интензивна свързаност с града и околностите. За тази цел, основен елемент, който със сигурност ще придаде характер на новия стадион Сан Мамес, е използван за оформлението на фасадата. Той представлява безкрайно повторение на усукан ETFE елемент, който придава на фасадата енергия и завършеност. Този елемент ще бъде илюминиран през нощта, благодарение на една от най-модерните системи за осветление в света. Покривът, оформен от радиално разположени яки метални носещи елементи, ориентирани към центъра на игрището, е покрит с бели ETFE възглавници, покриващи изцяло трибуните. Разпределението на секциите от своя страна е с фокус изцяло върху игрището, с цел максимализиране на ефекта, който оказват феновете върху играта, точно както на стария Сан Мамес, известен из целия свят с пресата, която публиката оказва върху играчите.

Стадионът разполага с обширни площи за посетители, с ВИП секции, места за специални гости и зони за отдих и срещи, ресторанти, кафенета, музей на клуба, официален магазин и спортен център, отворен за масовия посетител под една от секциите. Капацитетът му ще надхвърли 53,000 зрители.

arhitektura.bg

Може да харесате още...