pixel

Etex затвърди своята устойчивост, като придоби Ursa

etex

През новата година Etex консолидира портфолиото си от устойчиви бизнес дейности чрез придобиването на Ursa, европейски лидер в предлагането на изолационните решения. Чрез сделката Etex осигурява нова платформа за растеж на бизнеса и продължава да играе ключова роля в справянето с предизвикателствата на тема устойчивост. Така компанията ще разшири и възможностите си да предоставя системи и решения, включвайки професионална експертиза за изолационните свойства на продукти като гипсокартон, фиброцимент, пасивна противопожарна защита и на модулните си предложения.

Ursa: европейски лидер в изолацията със стъклена минерална вата и XPS с повече от 70 години опит

Като европейски лидер при продуктите с екструдиран полистирол (XPS), нареждайки се сред първите 3 места при стъклената минерална вата, Ursa разполага с широка гама от изолационни приложения за обвивки на сгради, както и за вътрешни прегради и тавани. Подобно на Etex, компанията се гордее с характеристиките за устойчивост и комфорт на своите продукти. Историята на Ursa започва през далечната 1949 г. като малък семеен бизнес, но оттогава се превръща в основен международен играч в своята област. Съвсем наскоро, през 2017 г., е придобита от Xella Group. Ursa присъства в повече от 20 страни в Европа, сред които Франция, Германия, Испания и Полша, както и Русия. Компанията управлява 13 производствени обекта и покрива повечето страни, в които Etex вече оперира чрез другите си подразделения. Със седалище в Мадрид, Ursa предлага надеждна европейска мрежа за доставки и екип от над 1700 отдадени служители, реализирайки приходи от около 500 милиона евро.

Отговорът на изменението на климата на ниво ЕС ще дойде чрез обновяване на сгради и използване на изолационни материали като тези, произведени от Ursa.

Изолационните материали са ключов компонент за постигане на значителни икономии на енергия и драстично намаляване на емисиите на CO2. Удивителните 75% от европейските сгради не са енергийно ефективни. И тъй като 85-95% от днешните сгради все още ще се използват и през 2050 г., обновяването им е ключов двигател. Очаква се темповете на обновяване в Европа да се удвоят през следващите 10 години, като до 2030 г. е предвидено да се обхванат 35 милиона сгради.

Чрез своя последен стратегически ход Etex продължава да помага на Европа при справянето с тези предизвикателства благодарение на опита на Ursa. Компанията предлага високоефективни решения за постигане на отлична енергийна ефективност, необходима в една сграда. Освен това изолационните материали от стъклена вата на Ursa са рентабилни, предвид тяхното високо качество, издръжливост и минимални изисквания за поддръжка. И накрая, при производствените процеси за продуктовата гама се използва значителна част рециклирани материали.

Изместване на портфолиото на Etex към леки и устойчиви изолационни решения като нова платформа за растеж

Придобиването е нов важен етап в стратегическата промяна на Etex, за да се превърне в глобален играч в леките и устойчиви строителни решения. То идва на фона на предишни важни етапи: придобиване на собственост на Siniat, излизане от керамичния бизнес през 2016 г., придобиване на водеща испанска фирма за гипсокартон през 2017 г. и напускане на бизнеса с глинените и бетонни керемиди през 2019-2020 г. Напоследък това се случва чрез придобиването на специалиста по пасивна противопожарна защита FSi Limited през 2020 г., създаването на подразделението New Ways, с четирите компании, придобити през 2021 г., и накрая, с придобиването на водещ играч на австралийски пазар за гипсокартон през 2021 г.

Ursa стои твърдо в челните редици на глобалните усилия за устойчивост, предоставяйки доказани, работещи решения с най-добри показатели за устойчивост. Компанията отбелязва силни резултати, отразяващи нейната стройна организация и култура на непрекъснато развитие и подобрение, ръководени от квалифициран екип. Ursa ще бъде включена като отделно подразделение под прякото ръководство на главния изпълнителен директор на Etex–  Бернар Делво.

Компания Ursa е представена на българския пазар от Ursa България.

Може да харесате още...

Izolacii.eu