pixel

Фасада с преливащи цветове в Кьолн 

Fasada

Сградата на Центъра за интегрирана онкология – накратко CIO, в Кьолн оживява, докато минавате покрай нея. Фасадата е проектирана по такъв начин, че да изглежда или червена, или зелена, в зависимост от позицията на зрителя.

В гъсто застроения университетски болничен кампус в Кьолн не можете да обгърнете цялата сграда с един поглед. Тя има седем етажа и се простира на около 36 000 кв.м.

Фасада в два цвята

За да създадат максимално разпознаваема постройка, проектантите от kadawittfeldarchitektur направиха уникална двуцветна фасада. Окачени алуминиеви ламели с триъгълно напречно сечение се простират вертикално по цялата височина на сградата. Те представляват две различни изображения, всяко от които имитира стилизиран навес от листа. Едната страна на ламела е боядисана в различни нюанси на червено, а другата – в нюанси на зелено.

Fasada

“Изображенията са подредени върху четирите фасадни повърхности така, че, гледана от два противоположни ъгъла, сградата да бъде едноцветна и да променя цвета си, когато се минава покрай нея. Металната боя на ламелите отразява заобикалящата среда – описват забележителния ефект от kadawittfeldarchitektur. – Блестящото фасадно изображение се характеризира с цветови промени и нежни отражения и има голяма разпознаваемост.“

За да се запазят тази качества през следващите няколко десетилетия, за алуминиевите ламели е използвано мокро боядисване от Duraflon.

Висока издръжливост и индивидуално оцветяване

В тясно сътрудничество с kadawittfeldarchitektur, HD Wahl разработва и прилага специална цветова палитра. Цветът, гланцът и структурата на  цветовете  са създадени по индивидуален дизайн и са много стабилни.

Флуорополимерната система за влажно боядисване на Duraflon издържа на неблагоприятни метеорологични условия и влияния на околната среда. Що се отнася до стойността и устойчивостта на фасадния ефект, това е от решаващо значение. С Duraflon няма неприятни промени в цвета в дългосрочен план.

Мръсотията просто се отмива с дъждовната вода и така с Duraflon се спестява време за почистване.

Fasada

Може да харесате още...