pixel

Foster + Partners в Марсилия

Миналата събота в Марсилия, Франция, пешеходци и представители на градската управа се присъединиха към Foster + Partners, за да отпразнуват завършването на Vieux Port Pavilion на прага на обявеното за световно наследство пристанище на Марсилия. Малка, но ефективна, тази „дискретна“ интервенцията осигурява ново заслонено пространство за провеждане на събития на източния край на пристанището. С шест фини колони, крепящи неговия изключително тънък профил, полираният навес от неръждаема стомана с размери 46 на 22 метра отразява и увеличава движението около пристанището, създавайки гледка, която насърчава пешеходците да се помотаят.
Рибарските къщи и техническите инсталации, които предварително са заемали кейовите пространства са преместени в нови платформи и помещения над водата в стремежа си да се създаде безопасна пешеходна среда, която се простира до самата вода. Така се приобщават кейовите пространства за гражданите и се свързва пристанището с града.
Ландшафтният дизайн, който е разработен с Мишел Desvigne, включва нова повърхност от светъл гранит, подобна по цвят и издръжливост на оригиналните варовикови калдъръми. Обикновените, грубо текстурирани материали осигуряват достъп за всички, наред с премахването на бордюрите и смяната на нивата.
Спенсър де Грей, ръководител на дизайна от Foster + Partners: „Нашата цел е да направим Vieux Port, достъпно за всички – проектът е покана за хората от Марсилия да се наслаждават и използват това мащабно пространство за събития, пазар и тържества. Новият павилион е съвсем буквално отражение на неговите околности – неговата лека стоманена конструкция е минимална намеса и изглежда като обикновена сребърна линия на хоризонта, но тя е нов фокус, предоставяйки подслон и осигурявайки място за изпълнения по време на тази много важна за града година.“

arhitektura.bg

Може да харесате още...