pixel

Franken Systems: Изолация за Кьолнската катедрала

Кьолнската катедрала

Платформата за туристи на южната кула на Кьолнската катедрала трябваше да бъде изолирана. Това беше направено от производителя на полиуретанови обмазки с хибридна технология Franken Systems.

В сърцето на Кьолн върховете на почти 160 метра високите кули близнаци се открояват далеч отвъд околните сгради. Кьолнската катедрала е една от най-големите катедрали в готически стил и е част от световното наследство на ЮНЕСКО от 1996 г.

Задачата на Dombauhütte Cologne и около 100 занаятчии е да поддържа емблемата на града. Тъй като през лятото на 2020 г. катедралата не можа да приема туристи поради пандемията, времето беше използвано и южната кула беше възстановена. Тя е обичаен магнит за посетители с платформа за наблюдение на почти 100 метра.

Надеждно запечатване на напукан мастик асфалтКьолнската катедрала
Изкачването на кулата минава покрай камбанарията с най-голямата свободно люлееща се църковна камбана в света до плато на височина около 75 метра, от което метално стълбище води до нивото с панорамна гледка. Веднъж изкачили се на върха след изкачване на 530 стъпала, посетителите са възнаградени с прекрасна гледка към центъра на Кьолн и Рейн.

В допълнение към почистването на надрасканите стени, подът трябваше да бъде ремонтиран в зоната непосредствено преди платформата. През 19-ти век груб мастик асфалт е използван за запечатване на свода отдолу, но с времето той става порест и напукан. Тъй като в южната кула прозорците не се затварят, дъждът влиза и влагата се просмуква в свода. Патентованите двукомпонентни решения на Franken Systems бяха използвани за изравняване на мастик асфалта и запечатването му като дългосрочно решение.

Търсен е подходящ продукт без химикали за Кьолнската катедрала, който да отговаря на високите изисквания: надеждно уплътнение в продължение на много десетилетия, което да е едновременно визуално привлекателно и екологично.

За пет дни са нанесени грундът, уплътнението, декоративният слой с повърхностна защита и запечатването върху приблизително 200 квадратни метра площ. Още на първия ден от обработката специалистите изравняват и грундират напукания под. Те ремонтират фуги и неравности с двукомпонентния грунд Frankopox BT, който смесват с 1 до 3 мм кварцов пясък Frankomin.

Тъй като 2500 до 3000 посетители се изкачват всеки ден по южната кула се предполага, че новата повърхност трябва да издържи дълго време. Устойчивостта на износване играе важна роля. Освен това грундът е без мирис и не съдържа бензилов алкохол и нонилфенол.

На следващия ден на около 200 квадратни метра е нанесена течната пластмаса Frankolon TexTura с вложка от полиестерно руно. След това е нанесен още един слой от двукомпонентния разтвор.

Цветен кварц за естествен вид във вековната кула
Тъй като нивото за посетители е много използвано, майсторите прилагат стабилна повърхностна защита върху основата. Те разстилат първо слоя за вграждане Frankopox и поръсват кварцов пясък Frankomin в сиво-черен цвят за устойчивост на приплъзване и декоративен дизайн.

Като последна стъпка, прозрачното и светлоустойчиво покритие Frankopur запечатва повърхността и повишава механичната и химическата устойчивост.

Кьолнската катедрала

Може да харесате още...

Izolacii.eu