pixel

Гъбички като абсорбатор на звук

Fungus as a sound absorber

Устойчива звукоизолация
Колкото и здравословни и вкусни да са гъбите, те са полезни не само в чинията. Институтът за околна среда, безопасност и енергийни технологии „Фраунхофер УМЗИХТ“ (Fraunhofer UMSICHT)  се обедини с Фраунхофер – Институт за строителна физика (IBP), за да изследва използването на материали на основата на гъбички за производството на екологични звукопоглъщатели.

Непрекъснатото бърборене на колеги, които винаги са на телефона, или силната музика на шумен съсед са източник на стрес за много хора. Това е така, защото звукът наистина влияе на нашето благосъстояние и здраве. Звукопоглъщателите могат да подобрят акустиката на помещението. Много от звукоизолиращите панели, използвани в стените или обзавеждането на помещения в днешния интериорен дизайн, са изработени от минерални влакна или синтетична пяна. Някои от тези материали не са особено устойчиви или не се рециклират лесно. В опит да представи на пазара екологична и по-ефективна алтернатива, Fraunhofer UMSICHT заедно с Fraunhofer IBP разработва звукопоглъщатели от материали на основата на гъбички.

Оригиналната идея идва от Джулия Крайер, ръководител проекти във Fraunhofer UMSICHT в Оберхаузен. Тя работи върху биоматериали от много години. „В момента се фокусираме върху растителни субстрати и мицел за разработването на нови материали“, обяснява Крайер. Мицелът се състои от фина мрежа от нишки, подобни на хифи. В естественото си местообитание мицелът расте под земята, където може да се разпростира на повече от квадратен километър.

За настоящия проект Крайер и колегите й отглеждат хифи в лаборатория. Този мицел първо се смесва с растителен субстрат, състоящ се от слама, дърво и отпадъци от производството на храни, и след това се принтира в желаната форма с помощта на 3D принтер. „Мицелните хифи се разпространяват в субстрата и създават солидна структура“, казва Крайер. След като мицелът е проникнал във финозърнестия субстрат, продуктът се изсушава в пещ, за да убие гъбичките. Клетъчните стени на получения материал са отворени, което означава, че той ще абсорбира звука. Със своите отворени клетки и 3D принтирана пореста структура той е идеален за звукоизолация.

Желаната структура на порите с 3D-принтиране
Звукоизолаторите, изработени от материали на основата на гъбички, имат редица предимства – те са ефективни, устойчиви и помагат за запазване на ресурсите. Освен това, както обяснява Роман Вак, партньор по проекта от Fraunhofer IBP в Щутгарт: „Материалът, който е проникнат от мицел, има солидна структура. Това означава, че много по-тънки слоеве от него могат да бъдат използвани за направата на звукопоглъщатели.“ По същия начин използването на 3D принтер позволява създаването на предварително дефинирана пореста структура в абсорбера. Принтерът е програмиран да произвежда тази структура, която след това може да бъде подобрявана постепенно с напредъка на научните изследвания. Това ще помогне на изследователите да усъвършенстват своя дизайн. С други думи, те могат с основание да очакват този метод да създаде звукопоглъщател, който е направен от възобновяеми източници, но превъзхожда днешните конвенционални продукти.

Може да харесате още...