pixel

Гама лепила за плочки Schönox – ефективност при ежедневните строителни работи

Sika

Когато става въпрос за облицовки, стени и подове, при Sika влиза в действие марката Schönox със своята гама лепила за плочки: системата за тънкослойни замазки Renotex 3D в комбинация с изравнителните смеси HS, както и системата за леки замазки.

Седемчленното семейство Schönox Q

Широкоформатни плочки във фоайе на хотел, нехлъзгав под в плувен басейн или декоративни мозайки в частно жилище. Всеки строителен обект е различен, всеки проект представлява ново предизвикателство: разнообразни изисквания към основата, бърз достъп на посетители или голямо натоварване. Фамилията Schönox Q е разработена, за да бъде добре екипирана за всички случаи: стройна и прегледна гама лепила за плочки за повече сигурност и ефективност при ежедневните строителни работи. Тя предлага подходящото лепило за всеки строителен проект, независимо колко индивидуален е той, и е универсална и удобна за използване.

Фамилията включва общо седем лепила за плочки с различни свойства, като формулите на лепилата Q2, Q6 и Q8 ся наскоро преработени. Това позволява да се повиши качеството и да се намали CO2-отпечатъкът. За целта добавянето на цимент е намалено и заменено с алтернативни свързващи вещества. За тънкослойния разтвор Schönox Q6 оценката по метода LCA (оценка на жизнения цикъл) довежда до намаляване на емисиите на CO2 с 16%.

Всички лепила от фамилия Q могат да се нанасят икономично, лесно и бързо, като същевременно остават много еластични и стабилни.

Schönox Renotex 3D: за тънкослойни и високоустойчиви замазки

Патентованото решение за замазки Renotex 3D включва триизмерно полагане на подложка от стъклени влакна, което в комбинация с дебелослойната хибридна изравнителна смес дава възможност за изграждане на високоефективни замазки.

Sika

Изключително тънкослойното решение е убедително и в случаите, когато носещата способност на основата не позволява използването на конвенционални замазки. С ниското си тегло от 29 кг/м² на единица площ системата е подходяща за почти всички основи – дори за тавани с дървени греди. Тя може да се монтира както върху хидроизолационен слой, така и в комбинация с изолация срещу ударен шум от минерална вата или с подово отопление.

Триизмерната подложка е рамката на новата система за замазка. Тя се доставя като руло с ширина два метра и дължина 25 метра, с каширан отзад филц и се полага върху пода. Хибридната изравнителна смес Schönox HS 50 може бързо да се нанесе върху нея – най-добре с помощта на смесителна помпа.

Благодарение на така наречената хибридна технология Active Dry замазката е много лесна за работа и изсъхва бързо. Резултатът е замазка, която е тънка само 14 мм и издържа на високи натоварвания. Когато се полага върху изолация, са възможни индивидуални натоварвания до 4 kN и зонални натоварвания до 5 kN/m2, така че замазката без проблем е подходяща и за търговски площи. Освен това системата отговаря на клас по пожароустойчивост А2 и по този начин е класифицирана като негорима.

Третият системен компонент е лентата за ръбове Schönox RS 50 със самозалепваща се повърхност или изравнителната лента за ръбове Schönox, като всяка от тях се закрепва към всички вертикални строителни елементи. По този начин могат да се избегнат звуковите мостове и да се абсорбира лекото разширение на изсъхващата изравнителна смес. В комбинация с минерална вата системата Renotex 3D е в състояние да намали ударния шум с до 23 dB – при дебелина на слоя само 28 мм.

След нанасянето на шпакловката HS 50 само след два до три часа по повърхността може да се ходи. След 48 часа тя може да бъде напълно натоварена и е достатъчно суха, за да поеме последващите подови покрития. Благодарение на хибридната технология Active Dry водата за смесване се абсорбира напълно. Дори при неблагоприятни климатични условия сместа развива висока якост и изсъхва бързо.

Бързостягаща система за леки замазки Schönox

Хибридната система за леки замазки Schönox позволява лесно и най-вече бързо обновяване. Независимо дали става въпрос за изравняване на неравности, за компенсиране на височината или когато по статични и времеви причини се изисква определена бързина и лекота.

Тя няма ограничение за дебелината на слоя и може да се нанася без грунд. При дебелина от 15 мм могат да се обработват и големи площи без фуги. Системата от хибридна олекотена замазка, специална тъкан и хибридна изравнителна смес е подходяща за жилищни и търговски площи и е готова за полагане само след 48 часа.

Очилата за данни превръщат света на строителството в цифрово преживяване

Дигитализацията си пробива път в почти всяка сфера на работа – тя опростява процесите и ги прави по-ефективни. Услугите на Sika включват и модерни очила за данни (смарт очила), с които може да се извършва видео и аудио диагностика в реално време. С помощта на гласово управление очилата за данни могат да се управляват без ръце. Виждайки действителната ситуация на място, експертите могат да окажат помощ със специализирани знания от разстояние.

Компанията е представена в България от Сика България.

Снимки: Sika

Може да харесате още...

Izolacii.eu