pixel

Сух пълнеж от минерализирани дървени стърготини – екологичен и стабилен

Cemwood

При ремонт на стари сгради в подовата конструкция често се използва сух пълнеж, за да се изравнят неравностите. За разлика от свързаните пълнежи, смесени с вода, които първо трябва да изсъхнат и да се втвърдят, сухите пълнежи не се нуждаят от вода и обикновено могат да се полагат веднага. Базираният в Магдебург производител Cemwood предлага изравнителни пълнежи от дървесни стърготини в различни дизайни, които се минерализират чрез специално разработен процес без използване на химически добавки.

По време на минерализацията повърхността на стърготините се покрива с консолидиращ и консервиращ слой от калциев силикатен хидрат. Покритието, което е с дебелина само няколко микрометра, намалява абсорбцията на вода и предпазва дървесните ядра от вредители, гниене, плесени и гъбички. В същото време пълнежът остава отворен за дифузия, което има положителен ефект върху климата в помещенията. Освен това той е здрав и огнеустойчив. Формата на стърготините осигурява стабилност на позиционирането и гарантира, че върху материала може да се стъпва веднага след изравняването.

Cemwood

Предлагат се няколко варианта, базирани на различни размери на дървесните стърготини: CW 020 е подходящ за тънкослойно изравняване (до 20 мм) на таванни конструкции. CW 1000 се използва като пълнеж за кухини и изравняване на тавани с дървени греди и масивна дървесина, както и като пълнеж на капандури и сводове с височина на полагане от 10 до 60 mm. CW 2000 може да се използва при монтажни височини от 10 до 200 mm, а CW 3000 Sport за спортни подови конструкции в диапазона от 20 до 80 mm. Подсилената минерализация увеличава якостта на натиск на зърната и прави изравнителните запълвания особено еластични. Съгласно DIN 18560-2 те се класифицират като свързани запълвания.

Щадящите климата сухи пълнежи от минерализирани дървесни стърготини свързват повече CO2, отколкото се отделя при производството. Те са сертифицирани за монтаж в сгради от Sentinel Haus Institut в съответствие със здравните изисквания на Знака за качество на устойчивите сгради (QNG) и като рециклируеми системи позволяват кръгово строителство.

Може да харесате още...