Гипсфазер – материалът с уникални качества, който удовлетворява всички изисквания на клиентите  

Knauf

Елементи за сух под Vidifloor Solo.

Заводът на Кнауф България в град Видин е произвел над 60 млн. m² гипсфазерни плоскости, които са намерили приложение в жилищни и обществени сгради не само в България, но и в Германия, Румъния, Финландия, Саудитска Арабия, Египет, Турция, Украйна, и дори в далечни страни като Южна Корея и Тайван. Гипсфазерът на Кнауф е първият български строителен продукт с екологична продуктова декларация (ЕПД) от Института „Строителство и околна среда“ (Bauen und Umwelt), Берлин, Германия.

Какво представлява гипсфазерната плоскост?

Knauf

Тя е създадена при смесване на развлакнена на целулозни нишки рециклирана хартия с гипс. Благодарение на армировката си от нишки, гипсфазерът е изключително здрав и плътен. Това е единствената плоскост, предназначена за сухо строителство, която е хомогенна. При всички останали плоскости има сърцевина и облицовка от различни материали. Гипсфазерната плоскост е уникална, защото е едновременно конструктивна, но и негорима.

Нека я сравним с други материали: гипскартонът представлява гипс, опакован с картон, циментовата плоскост се състои от циментова сърцевина с пълнители и стъклена мрежа от двете страни. Докато гипсфазерната плоскост е носеща в цялата си дебелина. Като конструктивно поведение тя е по-близка до дървесните плоскости, но с една огромна разлика – те горят, а гипсфазерът не!

Knauf

Болница Аделхайт, Швейцария. Заводски изработени панели с Vidiwall.

Къде намира приложение гипсфазерът?

Гипсфазерът се използва в носещи и неносещи вътрешни и външни стени, в сухи подове, в системи за строителство с дървена и метална конструкция и в системи за изграждане на лъчисти отопления и охлаждания. Разработени са различни видове гипсфазерни плоскости, които удовлетворяват всички изисквания на клиентите. За какво се използва всяка от тях, можем да се ориентираме по наименованията им. Например Vidiwall е за вътрешни стени, а Vidifloor – за подове. Vidifloor Solo представлява гипсфазерна плоча с дебелина 18 mm за подова настилка, която решава проблема за изолацията от ударен шум. Vidiwall HI е високо импрегниран гипсфазер за фасади. Тази плоскост може да издържи на атмосферни влияния над 1 месец, незащитена, след монтажа върху фасадата, без да загуби основните си качества.

Knauf

Плоскостта Vidiphonic има повишени звукоизолиращи свойства и е подходяща за системи за преградни и шахтови стени, стенни облицовки и окачени тавани в сгради с голям човешки поток. Специално за защита от пожар на конструктивни елементи като метални колони и греди, или профили от масивно дърво, е разработена гипсфазерната плоскост Vidifire A1. А Vidicomfort са гипсфазерни елементи с фрезовани в тях канали, които са предназначени за изграждане на системи за подово отопление и/или охлаждане.

Гипсфазерът е специфичен и уникален продукт, който разширява обхвата на сухото строителство. Той не е конкурент на другите продукти, а се прилага като допълнение към тях, като по този начин се постига по-голяма завършеност и по-добро качество на строежите със сухо строителство със системи Кнауф.

Knauf

Завод за гипсфазерни плоскости- гр. Видин.

А какви конкретни проблеми решава гипсфазерът ще научите от интервюто на арх. Даниела Иванова – ръководител развойна дейност и дългогодишен специалист в  Кнауф България.

За повече информация и безплатна консултация можете да се свържете със специалист на Кнауф България на тел.: 0700 300 03.