pixel

Гласуваха 2 млрд. лв. за саниране

Два милиарда лева “бюджет” за саниране гласуваха на второ четене три парламентарни комисии в четвъртък – бюджетната, регионалната и енергийната. В бюджетната комисия точката предизвика скандал и депутатите от “БСП – лява България” напуснаха заседанието. “Предложението влиза в последния момент и без задължителната обосновка за отражението и върху бюджета”, заяви Румен Гечев и настоя то да отпадне от дневния ред. С 6 на 6 гласа обаче проектът остана за гласуване в комисията и бе приет с вота на ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ.

“С увеличаването на бюджета и на срока на действие на програмата за саниране тя излиза извън тригодишната финансова рамка и това налага одобрение от парламента”. Така строителният министър Лиляна Павлова обясни пред депутатите от регионалната комисия влизането ѝ в дневния ред на парламента.

Според нея такъв тип програми трябва да има през следващите поне 10 години. Министърката бе категорична, че санирането не трябва да се политизира и че трябва да се разшири, за да обхване и еднофамилните сгради. “Средствата за първия милиард са обезпечени и са в БНБ. От тях ще се разплаща към ББР за възстановяване на извършени разходи по завършени и въведени в експлоатация сгради”, каза Павлова.

148 000 жилища вече са санирани по програмата. Има над 2000 искания, които чакат одобрение.

24chasa.bg

Може да харесате още...