pixel

Графити в Кьолнската катедрала са премахнати, без да се увреждат строителните тъкани

Graffiti

Векове наред посетителите на катедралата в Кьолн се увековечават с драскулки, малки послания и повече или по-малко гениални картини. Особено в кулата, достъпна за посетители, по стените дълго, много дълго време се простираше грозна ивица графити до почти 100 метра височина.

„Гигантските графити“, които застрашаваха строителната конструкция и нараняваха достойнството на катедралата, не можеха досега да бъдат премахнати, поради липса на технически възможности.

През 2020 г. обаче специализираната компания Guard KG предприе първото почистване на графити в историята на катедралата. Задачата изискваше пълно премахване на драскотините, без да се повреди строителната тъкан.

В продължение на два месеца специалистите се справиха с евентуално най-старите, най-големите и най-високо разположените графити в Германия с почистващи препарати и с гореща вода под високо налягане. Освен това те използваха биоразградими препарати и методи, които според собствените им изявления са разработвани в продължение на десетилетия и се продават в цяла Европа.

Кьолнската катедрала

Като превантивна мярка компанията е разработила и специални покрития за различни основи, които трябва да улеснят отстраняването на нови драсканици. Те се предлагат в различни степени на гланц, а при поискване в различни RAL цветове. Компанията говори за до 10 години защита.

Катедралата беше ново предизвикателство защото, от една страна, беше важно да не се повреди чувствителната структура на историческия пясъчник. От друга страна, размерите на проекта за почистване бяха „гигантски“.

Тъй като завършената през 1880 г. кула никога не е била почиствана, многобройни слоеве драсканици излизат наяве. Най-старите графити са от 1923 г. Както се съобщава, премахнати са били не само всички драскотини и остатъци от дъвки, но и тъмните отлагания от автомобилните и индустриалните изгорели газове.

Може да харесате още...

Izolacii.eu