pixel

Реновираха 500-годишна къща с вътрешна изолация без лепило

вътрешна изолация

Величествена фахверкова къща е построена през 1548 г. и е една от малкото сгради в Сулцтал, оцеляла при големите пожари през 1553 и 1664 г., както и при наводнения, грабежи и вълни от чума. Едва през последните 50 години тя е претърпяла поражения. Тъй като къщата е била необитавана, влагата започва да прониква и се придвижва все по-нагоре.

Собствениците най-накрая решават да реновират изцяло къщата с площ от почти 250 м². „Баните бяха от 60-те години на миналия век, всекидневните дишаха с очарованието на 70-те години“, спомня си Керстин Шелер, мениджър проекти в Gerber Architects.

За да остане недокоснат типичния вид на фасадата с частично видима дървената скелетна конструкция, проектанти и собственици се решиха на вътрешна изолационна система с топлопроводимост от 0,045 W/mK. Изборът се спира по-специално на UdiReco от UdiDämmsysteme по следните причини:
– Материалът, който се състои от 100% дървесни влакна, е естествен продукт, който съответства на дървената конструкция, изпълнена с глина.
– В допълнение, гъвкавите постелки буквално се притискат към стената, което може да бъде решаващ аспект при историческите сгради, тъй като стените често са много неравни.

вътрешна изолация

Благодарение на патентованите регулируеми дюбели, панелите могат да бъдат идеално разположени. При завинтване, кукичките се впиват в дървесните влакна; постелките буквално се притискат към стената и поглъщат големи сили на опън. По този начин могат да се изравнят неравностите до 2 см, а използването на лепило е излишно.

В дневните на първия и втория етаж бяха инсталирани общо 160 м² изолационни платна с дебелина 10 см. Изолацията от дървесни влакна има положителен ефект върху климата в помещенията. Материалът е отворен за дифузия и действа капилярно, така че може да абсорбира влагата от стената и по-късно да я освободи в помещението или навън.

вътрешна изолация

Може да харесате още...

Izolacii.eu