Грундирането – важен елемент от качествените довършителни работи

Крайната цел на всеки строителен процес е сграда с отличен естетичен вид и здраво финишно покритие, което да осигури дълготрайна безпроблемна експлоатация на изграденото с много грижи, инвестиции и труд.

Високата адхезия, устойчивостта на ефлоресценция, равномерността на цвета, гладкостта на бояджийското покритие, перфектната текстура на декоративните мазилки и много други условия за постигане на перфектния ефект при декорация, ремонт или защита на строителната конструкция са немислими без правилната подготовка на основата.

Една от най важните задачи при изпълнение на СМР при ново строителство, саниране или ремонт е грундирането на повърхността. Независимо от основата и крайното покритие – декоративна мазилка, боя, плочки, замазка или други, трябва да се вземат мерки за създаване на подходящо обработена повърхност, която да гарантира висока адхезия, намалена попиваща способност и равномерно нанасяне на оцветени покрития.

В резултат от свойствата на грундовете, основите се импрегнират дълбоко, заздравяват се, а при разнородни повърхности изравняват своята абсорбираща способност.

Икономията от грундиращ слой може да доведе до редица негативни ефекти като например: олющване на крайното покритие следствие на незаздравена основа, лош външен вид на финиша заради несвързан фин прах по негрундираната повърхност, неравномерен цвят на декоративни цветни покрития, предизвикан от неравномерната адсорбция на необработени базови повърхности, ефлоресценция и появата на петна по завършващия слой и много други.

С навлизането на съвременните технологии, използването на универсален грунд за всички цели отпадна и започна търсенето на специализирани решения с гарантирано качество за конкретна цел.

На пазара се предлагат различни по вид, състав и предназначение грундове, като най-разпространени са водоразредимите грундиращи състави на акрилна или силиконова основа. Изборът на подходящ грунд е свързан със спецификата на основата и условията, в които ще се експлоатира покритието. Например: за порьозни основи е препоръчително използването на дълбокопроникващ заздравяващ грунд, който да осигури взаимодействие с основата в дълбочина; за по-плътни основи, трябва да се избере грундиращ слой, който осигурява отлична адхезия на следващото покритие; за ремонт на бетонови повърхности или нанасяне на замазки, решението е контактен грунд и т.н.

Предвид тези особености, Марисан предлага няколко продукта, позволяващи прецизното сглобяване на системи за довършителни работи.

ПОРОГРУНД® – грунд за порьозни основи, базиран на дисперсия на стирол-акрилатен полимер във вода. Предназначен е за третиране на порьозни, пресъхнали и напукани основи. Намалява и изравнява тяхното попиване и заздравява повърхностния слой. Най-типичните негови характеристики:
– лесно нанасяне;
– заздравяване на основата;
– намаляване и изравняване попиващата способност на основата;
– кратко време за изсъхване без лепнене.

Наличието на разфасовки от 1 кг, 5 кг и 20 кг дава възможност за оптимизиране на разходите както при малки, така и при големи площи.

ТЕРАГРУНД® е дълбокопроникващ и заздравяващ грунд на базата на водна дисперсия на стирол-акрилатен полимер. Той представлява универсален, проникващ и заздравяващ основата грунд и е предназначен за грундиране на всякакви циментови, вароциментови повърхности, стар и нов бетон и др. След попиване и изсъхване повишава многократно здравината на основата.

Продуктът се предлага в удобни разфасовки от 2кг, 5кг и 20 кг, а основните му предимства са:
– много доброто сцепление и адхезия със стари и нови различни по вид основи (≥ 0,15 N/mm²);
– силното проникване и заздравяване на повърхностите;
– лекотата на нанасяне.

Тези незаменими качества се дължат на нано-частиците, съдържащи се в течната полимерна дисперсия, които навлизат дълбоко в микропорите на материалите и филмообразуват в обема. Това води и до значително увеличаване на адхезията и износоустойчивостта на третираните повърхности. Фината структура (<100 μm) на нано-частиците в състава на грунда го правят подходящ за множество решения за подготовка на основата преди нанасяне на декоративни финишни покрития.

ТЕРАКОНТАКТ® представлява водоразтворим контактен и свързващ грунд и е предназначен за подобряване на адхезията между стари пресъхнали и нови основи, мазилки и др. Използва се като контактен слой, който осигурява по-добра адхезия и връзка между основата и следващия слой – при стар и нов бетон, шпакловки (циментови или гипсови), замазки, различни видове лепила (за плоскости от гипскартон, за керамични облицовки и др.), при лепене на плочка върху плочка, грундиране на гипсокартон и др.

Полезните му свойства са:
– заздравяване на основата;
– отлично сцепление между стари и нови основи;
– изравняване попиващата способност на обработваната повърхност;
– лесно нанасяне.

В зависимост от големина на обработваните площи грундът се предлага в разфасовки от 1 кг, 5 кг и 20 кг.

ТЕРМОФЛЕКС® COLOUR PRIMER е грунд на вододисперсионна основа модифицирана с акрилни полимери и фини силикатни частици. Служи за подобрение сцеплението с обработваната повърхност. Използва като заздравител и импрегнатор на основи, които ще бъдат третирани финишно с акрилни, силикатни или силиконови пастообразни мазилки. При слабо попиващи основи служи като свързващ мост, заздравява и изравнява попиващата способност на основата. След изсъхване, грундът осигурява:
– изравнена попиваща способност на нови мазилки;
– заздравяване на основата;
– отлична защита на повърхността и забележително цветово покритие;
– подходяща цветна основа за следващо покритие.

Наличието на силикатни частици в състава на грунда осигуряват идеалната повърхност за нанасяне и структуриране на декоративни мазилки. Цветната гама използвана за производство на грунда е съвместима с цветовете на пастообразните мазилки, което гарантира перфектен външен вид на крайното покритие. При боядисване с екстериорни или интериорни бои – грундът изравнява попиването на боята и намалява нейната разходна норма.

Всички грундове може да бъдат нанасяни с четка, валяк или бояджийска техника за полагане на покрития под формата на спрей.

Марисан гарантира пълната съвместимост на грундовете с останалите продукти от богатото си портфолио – лепила, замазки, шпакловки, бои и мазилки.

За повече информация и контакти – Марисан.

Вижте също...