Грундове за здрава основа и отлична адхезия

Много често крайният резултат след шпакловането, боядисването или лепенето на плочки зависи не само от използвания материал, а и от строителната основа. А какви са най-честите проблеми, свързани с основите? Ронлива и нестабилна или пресъхнала мазилка, гладък бетон или гипсокартон, който отнема много бързо водата от циментови лепила, или просто прашна повърхност, която не позволява добро сцепление. Без нужната подготовка резултатът в такива случаи е падаща шпакловка или мазилка и отлепени плочки.

Тези последици може лесно да бъдат избегнати с употребата на правилния грунд в зависимост от спецификата на основата и на следващия строителен слой.

Специалистите на „Теразид” ЕООД са разработили серия от професионални продукти, предназначени за запечатване на основата или подобряването на сцеплението на различни лепила и мазилки.

Най-новото попълнение в асортимента от грундове е „Теразид контакт”. Той е готов за работа грунд на база акрилатна дисперсия без съдържание на кварцов пясък. Грундът намира приложение в различни строително-ремонтни дейности, като:
– свързваща основа при залепване на фаянсови плочки върху стари такива с флексови лепила;
– свързваща основа при залепване на плоскости от гипсокартон към тухлени, бетонови и други стени;
– подготовка за полагане на гипсови и полимерни мазилки върху бетонови стени;
– основа за непопиващи мазилки.

Теразид G-22 /Бетонконтакт/ е контактен грунд, който създава връзката между стари /пресъхнали/, нестабилни основи и нови мазилки и настилки. Той е отлична свързваща основа:
– при залепване на фаянсови и теракотни плочи върху стари плочки с лепилна смес “Теразид Flex“;

– свързваща основа преди залепване на плоскости от гипсокартон към тухлени, бетонови и други стени с “Шпахтелзид“;
– като подготовка за полагане на гипсови, вароциментови и полимерни мазилки върху гладки бетонови повърхности.

Теразид G-33 е висококачествен проникващ грунд, който създава бял филм след изсъхване. Запазва възможността за “дишане” на стената, осигурява водонепропускливост и подобрява сцеплението при полагане на декоративни мазилки върху различни основи.

Крайният ефект на бял филм след изсъхване на положения грунд, определя приложението му като основа за структурни мазилки с декоративен “драскан” и “влачен” ефект.

Теразид G-55 е висококачествен проникващ грунд, който попива дълбоко в порите на основата, като я подготвя за следващите строителни операции, увеличава адхезията и дълготрайността на покритието.

Дълбокопроникващият грунд Теразид G-55 е водоустойчив, безцветен след изсъхване, запазва дишането на основата и е безвреден при работа и ползване както при външни, така и при вътрешни строителни операции.

Приложението на грунда е при циментови, гипсови основи и мазилки. Изключително е подходящ преди шпакловане на водопоглъщащи материали, като гипсови и YTONG-блокчета, както и за стабилизиране на стар, сух бетон и ронливи замазки и мазилки. Подходящ като основа на фасадни бои.

Теразид G-44 е грунд с максимална проникваща способност и висока покривност. Намалява поглъщаемостта на вододисперсни бои /латекс/ в основния слой, като запазва възможността за дишане на стените. Създава идеална основа за латексово боядисване.

Теразид G-101 грунд за саморазливни подове подобрява адхезията и гарантира качественото разливане и подравняване на саморазливната подова замазка на циментова основа Нивелор.

Грунд битум е готова за употреба битумна емулсия на водна основа. Създава основа за битумна хидроизолация Тераластик, като създава контакт между сухи бетонови основи, циментови шпакловки и мазилки.

Полагане: Нанася се без разреждане с четка или бояджийски валяк. Времето, необходимо за изсъхване на положения слой е 30-40 минути. Основата да е суха, здрава и без мазни петна.

За повече информация относно приложението и избора на подходящ грунд в зависимост от строителните операции, посетете www.terazid.com или се свържете с нашите консултанти.

Вижте също...