Нова подова система Кьостер предлага отвеждане на статичното електричество

koster

Подовата система ESD Кьостер осигурява достатъчна проводимост за чувствителните спрямо статично електричество площи!

Кьостер продукти за предпазване на бетона от пешеходен и автомобилен трафик в помещения, които трябва да бъдат ESD-защитени.

Когато бетонът се нуждае от предпазване срещу механичен или химичен стрес, много често се използват епоксидни или полиуретанови смоли. Тези покрития се явяват много добри електрически изолатори, поради което не могат да се използват в помещения, където се отделя статично електричество. Подовите повърхности в халета за боядисване на автомобили, производство на електрически части или там, където техниката може да причини изтичане на статично електричество, трябва да бъдат третирани с високо проводимо подово покритие. Използването на Кьостер LF-VL няма да бъде възможно в зоните на ESD (ESD=electrostatic discharge=електростатичен разряд). С цел защитаването на бетоновите плочи, подовите покрития в тези зони се правят с ESD-продукти.

Кьостер ESD-Подова система

koster

С този продукт ние добавяме към нашата гама една система, която позволява обособяването на ESD-защитени зони. Тази продуктова система се състои от високопроводим грунд Кьостер ESD 1-Под и финишно покритие Кьостер ESD 2-Под.

koster

Грундът Кьостер ESD 1-Под представлява двукомпонентна епоксидна дисперсия на водна основа с изключително икономичен разход от 100 г/м². Полага се с валяк. Освен, че е на водна основа, този грунд търпи пешеходен трафик 2 часа след като е положен. В случай, че бетоновата повърхност е груба, напр. след сачмобластиране, е необходимо използването на епоксидна грундираща смола с цел изравняване на пода. Кьостер ESD 1-Под е напълно съвместим с всички епоксидни грундиращи смоли Кьостер. Това е от съществено значение, тъй като ESD-защитната система трябва да бъде с много гладка повърхност.

След като самозалепващите медни проводници се инсталират в радиус от 10 м, те следва да бъдат заземени от правоспособен електротехник, след което се полага финишното покритие Кьостер ESD 2-Под. То представлява твърда, двукомпонентна саморазливна епоксидна смола, която не само предпазва бетона от механични и химични влияния след втвърдяването ù, но също така осигурява проводимостта и ESD-защитната зона.

ESD-системите трябва да отговарят на изискванията на DIN EN 61340-41. Кьостер ESD-Подовата система притежава отлични ESD качества, потвърдени от тестов доклад, изготвен от The Kiwa Polymer Institute GmbH. Стойностите от пешеходните тестове са под 40 milliohms.

Кьостер ESD-Подовата система не се нуждае от често използвания като добавка черен въглерод, поради което се предлага в каменно-сив цвят.

Вижте също...