Хидроизолация и защита на стоманобетонни мостове

isomat

През последните години в България ускореното изграждане на автомагистрали и скоростни пътища, и реконструкцията на вече съществуващите, е свързано и с изграждане на множество мостове и виадукти. Разнообразният релеф на страната ни налага изграждането на все повече съоръжения. Мостовете са едни от най-сложните стоманобетонни конструкции, защото са подложени на тежки механични натоварвания и агресивни атмосферни влияния. За да се гарантира тяхната правилна и безопасна експлоатация и дълготрайност, едно от най-важните неща е да се осигури цялостна хидроизолационна защита на конструкцията. Тя включва хидроизолация на пътните платна, откритите бетонови повърхности и основите. Хидроизолацията трябва да осигурява защита срещу  корозия на бетона и армировката, антиобледенителни соли и проникване на CO2.

Битумни рулонни мембрани.

Масово използваните до момента битумни рулонни хидроизолации за защита на пътното платно, макар добре познати на повечето изпълнители, имат редица недостатъци. Битумните мембрани са силно зависими от атмосферните условия и вида и влажността на основата. Освен това са с ограничени възможности за премостване на пукнатини при големи температурни амплитуди. Това води до преждевременно влошаване на състоянието на стоманобетоновата конструкция и скъпоструващи и времеемки ремонти, които обезсмислят първоначално по-ниската цена.

Друг недостатък е ниско технологичният начин на полагане – използването на горелки, газови бутилки и прочие го прави бавен и трудоемък. Освен, че скоростта на монтаж е много ниска, наличието на множество снадки между отделните рула е предпоставка за компрометиране на хидроизолационното покритие.

isomat

Когато хидроизолацията се напука, скъса или отлепи от основата, започва постепенно откъртване на асфалта и появата на неравности и дупки по пътната настилка. Именно тези неравности усещат шофьорите и другите потребители на пътища. Проблемът всъщност рядко е в асфалта, а в основата под него. При мостовите съоръжения това е хидроизолацията.

Течно полагани хидроизолационни мембрани.

В последните 20 години в Европа масово се използват течно полагани хидроизолационни мембрани от полиуреа или полиуретан. По химически състав това са подобни материали, притежават сходни качества – еластичност, износоустойчивост, якост на опън, температурна устойчивост и т.н., и изискванията към вида и влажността на основата са подобни. Образуваната хидроизолационна мембрана е без снадки, нанася се лесно и бързо, и притежава способност за надеждно премостване на пукнатини.

Предимство на топло полаганата полиуреа на Isomat PUA 1360 е бързината на полагане. Мембраната се втвърдява в рамките на няколко секунди и  поради това не се влияе значително от атмосферните условия. Тя е идеална за обекти, където се изисква висока механична и химична устойчивост, а основата е подложена на вибрации, точно каквито са мостовите съоръжения. Върху тази мембрана веднага може да се полага асфалт.

За нанасяне на полиуреата се налага използването на специализирана техника и обучен персонал, като при полагане е необходимо материалът да е с температура около 65°С и под налягане от 160-180 bar. Необходимото оборудване е с висока първоначална стойност и фирмите в България, които разполагат с подходяща техника и квалифициран персонал, са много малко.

Течнo полаганите хидроизолации на полиуретанова и полиуретан-битумна основа притежават значителни предимства в сравнение с битумните рулонни хидроизолации, без необходимост от скъпа специализирана техника за полагане.

isomat

Този тип хидроизолации образуват безшевен хидроизолационен слой, сравнително непретенциозен към основата, с отлична адхезия към бетон и асфалт. Разнообразието от грундове позволява полагане при основи с различна температура и влажност. Могат да се полагат при ниски температури, като същевременно температурната им устойчивост е от -40°C до 80°C. Нанасянето се извършва чрез ролер или машинно пръскане, което позволява бързо и лесно полагане, без значителни разходи. Получената мембрана притежава изключителна еластичност, достигаща до 1 500%, както и отлични химична и механична устойчивости. Всички тези предимства превръщат системата на Isomat в предпочитано решение при хидроизолация на мостови съоръжения.

isomat

Полиуретан-битумната течна хидроизолация Isoflex-PU 560 bt образува безшевна мембрана, която, в комбинация с епоксидния грунд Epoxyprimer 500, гарантира здравина на изпълнението. При по-висока влажност на основата, полагането е възможно с полиуретанов грунд за влажни основи Primer-PU 140 – при влажност около и над 5-7%.

isomat

В заключение, съпоставяйки цената на материалите, качествата, бързината и начина на полагане, и дълготрайността на готовата мембрана, полиуретановите и полиуретан-битумните течно полагани хидроизолации се доказват като най-подходящо решение за защита на стоманобетонни мостови пътни плата.

Може да харесате още...