Хидроизолация на цокъл и подземни стени

фасада

Цокълният участък на една фасада започва от котата на терена или неговата настилка и се простира във височина до 30-50 см. Той е участъкът, подложен на най-голямо водно натоварване и е изложен на въздействието на дъждовната вода, топящите се снегове и водата от напоителните съоръжения. Освен това, цокълът е подложен и на множество механични натоварвания и случайни удари от преминаващи машини, паркиращи автомобили, неумишлено човешко въздействие и т.н., които са в състояние да повредят топлоизолацията и мазилката върху нея.

Тези процеси в комбинация с постоянния процес на мокрене и изсъхване с времето нарушава целостта на цокъла. Появилите се нарушения водят до проникване на вода във вътрешността на топлоизолационната система и в основата под нея. В подземната част стените също са подложени на голямо водно натоварване – от валежи, подземни води, напояване и др. При неправилно положена или нарушена хидроизолация в стената прониква влага. Замръзването на проникналата вода при отрицателни температури разрушава с времето материалите и намалява техните топлоизолационни качества. Това води до разрушаване на покритията и отлагане на соли върху вътрешните повърхности на стените и благоприятства развитието на мухъл и плесен.

Поради тази причина при планирането и монтажа на хидроизолационната и топлоизолационна системи е важно да се вземат под внимание особените механични и водни натоварвания в областта на цокъла и подземните стени.

Системните решения HYDRO аnd SPLIT PROTECTION² са разработени специално за хидроизолиране на тези участъци от сградата и предотвратяват проникването на влага в конструкцията, осигуряват тяхната надеждна защита и дълъг живот.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СИСТЕМАТА:

1. Грундиране по цялата площ на дълбочина до предходното скосение на фундамента с
НАНОГРУНД® – дълбокопроникващ грунд с нано частици за оптимално запечатване и заздравяване на основата и за създаване на по-добра контактна повърхност.
2. Нанасяне на първия слой еластична двукомпонентна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® с помощта на валяк, четка или маламашка.
3. Вторият слой еластична двукомпонентна хидроизолация  ХИДРОЗОЛ® се нанася след 4 ч перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да бъде 3мм.
4. Топлоизолационните плочи се залепят с  ТЕРМОФЛЕКС® ЛЕПИЛО ЗА ЕPS (4 дена след изпълнението на хидроизолацията). Лепилото се нанася задължително по цялата повърхност на плочите.

HYDRO аnd SPLIT PROTECTION²

5. Дюбелирането на цокълните плочи се извършва (най-малко 24 ч след залепването им) на височина най-ниско 20 см над котата на терена. Не се допуска пробиването на хидроизолационния слой с дюбели!
6. Армираната със СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА шпакловка се извършва с помощта на ТЕРМОФЛЕКС® ШПАКЛОВКА ЗА EPS/XPS на дълбочина 20-30 см под котата на терена. Надолу, топлоизолационните плочи могат да останат нешпакловани.
7. В подземната част се поставя хидроизолационна мушама, която в долния си край се извива навън. В изкопа се насипва чакъл с ширина 20-30 см, а в основата на фундамента се подвежда дренаж.
8. Лепенето на керамичната облицовка на цокъла се извършва с високоякостното гъвкаво лепило
ТЕРАФЛЕКС® GOLD (най-малко 7 дни след полагането на шпакловката). Лепилото се намазва задължително по цялата повърхност както на основата, така и на плочата.
9. Фугите между плочите се фугират (48 ч след полагане на облицовката) с еластичната фугираща смес ТЕРАФЛЕКС® SILVER SELECTION (за широки фуги от 4 до 16 мм), която има мощен водоотблъскващ ефект и е издръжлива на замръзване. За да се предотврати събирането на конденз в лепилото под плочите, площта на фугите трябва да бъде най-малко 6% от общата облицовъчна повърхност.

HYDRO аnd SPLIT PROTECTION²

КОМПОНЕНТИ НА СИСТЕМАТА:

1. НАНОГРУНД® (Дълбокопроникващ грунд с наночастици, за оптимално запечатване и заздравяване на финопорести и песъчливи повърхности на закрито и открито);
2. и 3. ХИДРОЗОЛ® (Еластичен двукомпонентен хидро-изолационен шлам, осигуряващ здрава и непрекъсната хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане);
4. ТЕРМОФЛЕКС® ЛЕПИЛО ЗА EPS (Лепилен разтвор за лепене на топло-изолационни плочи от експандиран полистирен (EPS) върху различни основи при топлинно изолиране на сгради);
5. ТЕРМОФЛЕКС® EPS F-EXTRA (Фасадни топло- и шумоизолационни плочи от EPS с повишена якост на натиск, за топлинно изолиране на сгради като елемент от интегрирана топлоизолационна система) и ТЕРАПОР® XPS (Топлоизолационни плочи от XPS с повишена якост на натиск, за топлинно изолиране на цокли и подземни участъци);
6. ТЕРМОФЛЕКС® ШПАКЛОВКА ЗА EPS/XPS (Строителен разтвор за лепене и шпакловане на топлоизолационни плочи от експандиран (EPS) и екструдиран (XPS) полистирен при топлинно изолиране на сгради);
7. АРМИРАЩА СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА (Алкалоустойчива мрежа от фибростъкло за изработка на армиран шпакловачен слой върху топлоизолационни плочи);
8. ТЕРАФЛЕКС® GOLD (Високо якостно, гъвкаво лепило за дебелослойно и тънкослойно полагане на големи и тежки облицовъчни плочи и камъни върху критични основи);
9. ТЕРАФЛЕКС® SILVER SELECTION (Eластична водоотблъскваща фугираща смес c висока устойчивост на износване и защита от мухъл и плесен, за фуги с ширина от 4 до 16 мм);
10. САМОЗАЛЕПВАЩА БИТУМНА МЕМБРАНА С ВЕРТИКАЛЕН ДРЕНАЖ;
11. ТЕРМОФЛЕКС® COLOUR PRIMER (Oцветен паропропусклив грунд, проникващ в основата и подобряващ сцеплението, преди полагане на мазилки и боядисване на фасади);
12. ТЕРМОФЛЕКС® PRO SOLID (Пастообразна силикат-силиконова мазилка за защитни и декоративни покрития на фасади и вътрешни стени в сгради).

HYDRO and SPLIT PROTECTION²

Силно еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане – иновативно решение за хидроизолационна защита при почти всяко приложение.

ХИДРОЗОЛ

Описание

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 е система на циментова основа, предлагаща иновативно и подходящо решение за хидроизолационна защита при почти всяко приложение – от защитата на подземни конструкции и площи, през мокрите помещения и интериорните довършителни работи, до хидроизолирането на басейни, резервоари за вода и други специализирани съоръжения, подложени на голямо водно натоварване. Тя образува еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане, която държи влагата далеч от конструкцията и осигурява здрава и сигурна основа при подготовката на повърхности за полагане на облицовки в мокри помещения, водни съоръжения, басейни, спа центрове и др.

Системата е разработена специално да издържа на неблагоприятни атмосферни условия и температурни колебания, гарантирайки максимална защита на всички строителни елементи и конструкции, които са подложени на климатични влияния – на балкони, тераси, покриви и др. Тя осигурява възможност за тяхното приспособяване към деформациите възникнали в следствие на тези въздействия, запазвайки ефективността на хидроизолация и осигурявайки дългия им живот и водоустойчивост.

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 е с изключително висока еластичност и с нулево водопоглъщане, осигурявайки трайна и сигурна защита от влага при съединителни, разширителни, ъглови и други фуги със средно и високо движение, както и между отделни строителни елементи. Екстремната якост на сцепление на хидроизолационния слой с множество строителни основи, включително метал, дърво, технически камък, керамика, акрилни покрития и др. определя и неговата устойчивост както на положителен, така и на отрицателен воден напор.

След изсъхване и втвърдяване системата покрива изцяло хигиените изисквания, осигурява антибактериален ефект и възможност за контакт с питейна вода, за което са извършени необходимите изпитвания и е издаден съответния здравен сертификат.

Области на приложение

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 се препоръчва за хидроизолация под вътрешни и външни подови настилки на бани, душове, тераси, плувни басейни, фонтани и други повърхности изложени на постоянното въздействие на влагата. Осигурява сигурно защитно покритие срещу влага за подпорни стени, основи и подземни части на сгради и други строителни елементи, мазилки, фуги и други. Идеално решение за хидроизолация както от външната, така и от вътрешната страна на водни резервоари в бита, селското стопанство и индустрията.

Свойства
– защитава строителните елементи от разрушения, предизвикани от проникнала влага;
– осигурява значителни икономии от разходи за скъпоструващи ремонти;
– гарантира дълъг експлоатационен период на строителната конструкция и облицовъчните покрития;
– осигурява добър микроклимат с нормална температура и влажност в помещенията;
– осигурява комфорт на обитаването в здравословна среда.

За контакти и повече информация МАРИСАН.

Вижте също...