pixel

Хората не искат са слязат от автомобилите акцентира арх. Здравко Здравков при първата работна експертна среща за дългосрочната визия на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков проведе първа работна експертна среща, която да изготви общата визия на столицата и развитието на София в дългосрочен план до 2050 г. Това информира на страницата си Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.

Сред участниците са били представители на Столичен общински съвет (СОС), Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на архитектите (САБ), Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, и други експерти.

Един от акцентите в анализа на Главния архитект е увеличения ръста на автомобилите, което води до натоварване на градската среда, както и безпокойството относно липсата на организация и внимание към човека в действащия Общ устройствен план.

„Визията на София трябва да даде ясна представа какво ще се случи с града. Вероятно столицата ни ще бъде около 4 милионен град, спрямо тенденцията на Солун и Атина.“

Изнесени от Главния архитект данни сочат, към 2007 г. са осигурявани по 2 паркоместа за автомобил – едно пред вкъщи и едно на работното място. Същевременно се наблюдава слаба активност по отношение на намаляване на желанието на хората да ползват автомобилите си. За октомври 2016 г. например има 7722 нови регистрации на автомобили, което прави по близо 400 нови автомобила, които всеки ден.

Работната група има за задача да начертае посоката в която ще тръгне развитието на София, да начертае основните параметри, които да се следват до 2050-та година, за да може столицата ни да се превърне в зелен град на хората.

Предстои обществено-професионално обсъждане на темата за перспективата пред развитието на столицата сред браншовите организации.

gradat.bg

Може да харесате още...