pixel

И в ”Люлин“ протестират срещу застрояването

Живеещите в ж.к. “Люлин“ излизат на протест срещу презастрояването, както направиха вече в ж.к. “Младост“.

Протестът е насрочен за 19:30 ч. и се очаква да присъстват стотици недоволни. Досега организаторите са събрали над 800 подписа.

Хората в Люлин са недоволни от подготвяния подробен устройствен план (ПУП) на квартала, от опасността да бъдат застроени зелени площи и да бъде изграден нов голям пътен възел.

Дарина Николаева, един от организаторите на протеста, обясни, че люлинчани искат запазване на зелените площи, планомерно развитие на жизнената среда, съобразяване на плановете с живота на хората. Не сме против изграждането на инфраструктурата, напротив, но това не трябва да се прави стихийно, а да има планомерно и концептуално развитие на средата, каза тя пред bTV.

Светла Йорданова – жител на квартала, коментира, че я притеснява планиран пътен възел, който ще разцепи квартала на две, а това ще повиши нивото на прахови частици във въздуха и ще застраши безопасността на децата.

Според кмета на район Люлин – Милко Младенов, обаче “категорично не става въпрос за застрояване на зелени площи“. Подробното устройствено планиране е в процедура, не е влязло в сила, но е минало обществено обсъждане, обясни той пред.

Младенов показа и самия ПУП и посочи, че се планира в квартала да има голям парк.

Кметът предположи, че ще има минимум още едно обществено обсъждане. Много от възраженията са основателни, мисля, че ще бъдат разгледани от експертите и ще бъдат нанесени корекции по плана, каза той.

dir.bg

Може да харесате още...