Идеални повърхности за финишни покрития с шпакловките от Марисан

Общоизвестно е, че финишните декоративни покрития като бои, тапети или мазилки, са важен инструмент,  на който архитектите в интериорния или екстериорен дизайн разчитат за постигането на ефектен и качествен завършек на своите идеи. Това обаче е немислимо без добрата подготовка на основата за последния щрих от дизайнерския проект.

Най-често срещаният  метод за постигане на равна, гладка и устойчива на напукване повърхност е нанасянето на фина тънкослойна шпакловка, съобразена с мястото на приложение, а също така с вида и нерядко с цвета на крайното покритие. Шпакловките са предназначени за оформянето на стени и тавани с идеална геометрия, отстраняват малки дефекти по основата и осигуряват еднаква попиваща способност за нанасянето на следващо покритие. Шпакловането е изключително отговорна задача, която трябва да гарантира пълното усвояване на качествата на крайното покритие и естетичния външен вид на довършителните работи, като елиминира негативните ефекти от светлосенки, които могат да са следствие на неравна или груба повърхност с различно отразяване на светлината или неравномерното попиване на основата. Това довежда  до усещането за различни нежелани нюанси в цвета на бояджийското покритие.

Лошо изпълнената шпакловка или некачественият материал може да компрометират дори финишно покритие, произведено по най-модерни и скъпи технологии и това вече е доказано в практиката. Без риск да преувеличим ролята на шпакловките, може да кажем, че те са най-важният елемент от добрия завършек на строителните работи.

От предлаганите на пазара материали, най-голям дял заемат сухите циментови и гипсови смеси. Модерните шпакловки са модифицирани с полимери, което осигурява по-добро сцепление към основата, висока еластичност, водоустойчивост, лесна обработка и дълготрайност на нанесения слой.

Смесите на основата на гипс са много разпространени и се характеризират с висока пластичност и белота. Изсъхват бързо и гарантират лесно шлифоване. Гипсовите шпакловки се използват само в интериорни помещения без влага.

 Материалите за шпакловане на циментова основа също осигуряват лекота на работата както при гипсовите смеси, но имат повишена влагоустойчивост и могат да се използват в сухи и във влажни помещения, като са подходящи и за екстериорни решения. В последните години особено популярни станаха и белите циментови шпакловки.

Спазвайки традицията да предлага цялостни решения, МАРИСАН® предлага няколко продукта за изравняване и фино шпакловане на строителни основи.

ТЕРАФЛЕКС® БЯЛ САТЕН е фина шпакловка на гипсова основа cъс снежно бял цвят, високи якостни показатели, подобрена твърдост на повърхността и висока устойчивост срещу напукване. Предназначена е за вътрешно шпакловане върху бетон, газобетон, гипсокартон, хоросанови и всички видове хастарни мазилки, тухлени зидарии и др. с дебелина на слоя за еднократно нанасяне до 3 мм. При боядисване в светли цветове намалява разходната норма на боята до 30 %.

Продуктът оформя гладка повърхност с фин сатенен блясък, изключително подходяща за интериорни бояджийски покрития със специален декоративен ефект.

Новост в гамата продукти за шпакловане е ТЕРАФЛЕКС® ГИПСОВА ШПАКЛОВКА,  предназначена за шпакловане на вътрешни стени и тавани от бетон, газобетон, гипсокартон, хоросанови и всички видове хастарни мазилки, тухлени зидарии и др., с дебелина на слоя от 1 до 10 мм.

Тази шпакловка се характеризира с:
– много добра адхезия към основата;
– високи якостни показатели;
– висока твърдост;
– лесно преодоляване на големи неравности на основата;
– отлична устойчивост на напукване;
– лесно нанасяне, без задиране;
– бързо набиране на якост.

Тя е идеална за последваща обработка, циклене и шкурене.

Този нов продукт допълва продуктовата гама на  МАРИСАН и предоставя решение за повечето случаи на изравнително или фино шпакловане на строителните основи.

ТЕРАФЛЕКС® БЯЛА ЦИМЕНТОВА ШПАКЛОВКА е модифицирана шпакловка с висококачествени полимерни и целулозни добавки. Предназначена е за външна и вътрешна употреба, за еластично шпакловане върху бетон, газобетон, плоскости от гипсокартон, цименто-пясъчни замазки, хоросанови и всякакви видове циментови мазилки и др. Препоръчва се за употреба на места където полаганото финишно покритие в някаква степен прозира. При боядисване в светли цветове намалява разходната норма на боята до 30 % и е идеален избор за места където има препоръки или изискване за бяла основа.

ТЕРАФЛЕКС® СИВА ЦИМЕНТОВА ШПАКЛОВКА е продукт на циментова основа с хидравлично свързващи вещества, фини минерални пълнители и прахообразни полимери. Предназначена е за външна и вътрешна употреба, за еластично шпакловане върху бетон, газобетон, плоскости от гипсокартон, цименто-пясъчни замазки, хоросанови и всякакви видове циментови мазилки и др.

Характерно за този продукт е неговата:
– висока якост на опън и натиск;
– висока адхезия и якост на сцепление;
– подобрена твърдост на повърхността;
– висока устойчивост на напукване;
– мразоустойчивост и хидроустойчивост.

При боядисване в тъмни цветове шпакловката намалява разхода на боя до 30%.

Висококачествените сухи циментови и гипсови шпакловки са продукт на дългогодишния опит на МАРИСАН в разработката и използването на строителни материали и допълват успешно богата гама от лепила, подови замазки, зидарски, хидроизолиращи и фугиращи смеси на циментова основа. Модерната технологична линия за производство и постоянният лабораторен контрол с оборудване от най-ново поколение, гарантират постоянно високо качество и отлични резултати.

Продуктите на МАРИСАН са средство за постигане на бижутерско изящество и прецизност в довършителните строителни работи.

За контакти и повече информация – www.marisanbg.com