Нови технологии във варо-циментовите мазилки от Марисан

Въпреки чувствително подобрените технологии за грубо строителство в България, все още много рядко, то предоставя добри условия за довършителни работи само с тънкослойни покрития. Проблемът с грубите и неравни повърхности има няколко решения, като едното от тях е използването на дебелослойни вароциментови мазилки за машинно или ръчно полагане, познати още като хастарни или изравнителни мазилки.

В сравнение с предстенните обшивки, варо-циментовите мазилки се отличават с бързина на работата и по-ниска себестойност на единица площ. В същото време мазилките на вароциментова основа са лишени от недостатъците на изравнителните мазилки на гипсова основа, като осигуряват много стабилна повърхност, гарантираща отлична адхезия на всички финишни материали.

С промяната на климатичните условия през последните години,  изравняването на грубите повърхности, ценовата ефективност и кратките срокове за изпълнение на тази строителна операция  доведоха до нарастване изискванията на инвеститори и изпълнители.  В тази връзка вароциментовите мазилки претърпяват своето развитие с въвеждане  на нови технологии, които добавят още полезни характеристики като: подобрен коефициент на топлопроводимост, хидрофобност и устойчивост на ефлооресценция (избиване на соли).

Последните разработки на Марисан ООД в тази област дават нови възможности на строителите чрез три продукта на варо-циментова основа, някои от които се характеризират с уникални за българския пазар свойства.

ТЕРМОФЛЕКС® FINISH  PRO – топлоизолационна варо-циментова мазилка
ТЕРАФЛЕКС®  PREMIUM FIX – водоотблъскваща силиконова мазилка
ТЕРАФЛЕКС® MASTER FIX – хастарна мазилка за влажни помещения

Идеята за топлоизолационна мазилка съществува много отдавна и намира своето подобаващо място в случаите, когато конвенционалното топлоизолиране среща своите граници – при саниране на стари сгради и паметници на културата, чиито фасади не могат да бъдат разрушавани или изграждани на ново, когато строително монтажните работи следва да се извършат за много кратък период и редица други специфични случаи.

За такива случаи Марисан ООД предлага съвсем ново технологично решение: ТЕРМОФЛЕКС® FINISH  PRO – вароциментова мазилка с подобрен коефициент на топлопроводимост, в състава на която влизат топлоизолационни фибри и материали. Мазилката е предназначена за машинно и ръчно полагане, като с нея бързо и лесно се преодоляват големи неравности на основата. Отличава се с много добрата си адхезия към практически почти всички строителни материали и основи – тухла, камък, бетони, стари мазилки и др. Много подходяща е за реставрация, ремонт и саниране на стари сгради като едновременно с решаването на декоративните задачи се топлоизолира и сградата. Осигурява безфугово покритие с много добра устойчивост на механични и атмосферни условия.

Следващата мазилка, под марката ТЕРАФЛЕКС® PREMIUM FIX, е революционно иновативен продукт! С нея Марисан ООД първи на пазара предлага  суха силиконова мазилка за ръчно и машинно полагане.

Уникалността на мазилката се дължи на сухият прахообразен силикон в състава и, който предотвратява преминаването на вода  и влага през втвърдената мазилка. Благодарение на равномерното разпределение на частиците на силикона мазилката, тя придобива хидрофобност в целия обем на слоя, на който е положена. Въпреки това, стените не се запечатват и запазват нормалното провеждане на водни пари през тях (паропропускливостта си). Силиконът придава на мазилката и защита срещу ефлооресценция, в следствие на която естетическият проблем с избиването на соли по повърхността се решава.

Вторият важен компонент на мазилката са полимерни свързващи влакна, които придават еластичност и устойчивост срещу напукване на покритието – важно свойство за дълготрайност на покритието и сигурната защита на конструкцията.

Участието на силикон, в комбинация с полимерните свързващи вещества в състава на ТЕРАФЛЕКС® PREMIUM FIX, превръща хастарните мазилки в предпочитан избор за изравняване и същевременна защита на строителните конструкции. Иновативните свойства на продукта, осигуряват допълнителна сигурност и повишена устойчивост срещу атмосферни и механични влияния на покритията, полагани в процеса на довършителните работи.

ТЕРАФЛЕКС® MASTER FIX е хастарна мазилка с основно предназначение за полагане във влажни помещения. Нейното важно предимство е възможността за полагане на един слой с дебелина до 5 cm без свличане, което намалява значително разхода за труд и срока до изпълнение на следваща операция. В същото време тя замества напълно и успешно предстенните обшивки, за които се изисква използването на специални влагоустойчиви и хидроизолационни материали за помещения с висока влажност и директен разлив на вода, предвид  ефективното изравняване на основата с хидрофобен материал и лесното заглаждане на повърхностния слой, придаващ блестящ външен вид на покритието.

 

Възможността за машинно полагане на ТЕРМОФЛЕКС® FINISH PRO, ТЕРАФЛЕКС® PREMIUM FIX и ТЕРМОФЛЕКС® MASTER FIX e фактор, повишаващ значително производителността на труда, а ниският разход на материали, намалените до минимум загуби и новите полезните качества на мазилките са допълнителната тежест,  която понякога изиграва решаващата роля и накланя везните в тяхна полза.

Усилията и знанията на екипа от специалисти, работещи в Марисан ООД, се материализират в тези иновационни продукти, които имат за цел да предоставят на нашите клиенти модерни, ефективни и иновационни строителни решения.

За контакти и повече информация – www.marisanbg.com