pixel

Иновативни керамични повърхности за здравословно завръщане в киносалоните

Ceramica

Тъй като киноманите днес се завръщат и изживяването в киното се преосмисля, дизайнерите се насочват към здравето и безопасността им като основен приоритет. От облицовката на стени до решения за подови настилки, изборът на материали е от решаващо значение за осигуряването на благополучието на зрителите. Затова търсенето е насочено към продукти, които – освен че осигуряват устойчивост на тежък трафик – са антибактериални, хигиенични и лесни за почистване. Разбира се, в опит да се привлекат възможно най-много потребители, комфортът и естетиката също са важни фактори, които трябва да се вземат предвид в архитектурата на киносалона.

Имайки предвид тези принципи, FMG (Fabbrica Marmi e Graniti), марка на Iris Ceramic Group, разработи технически порцеланов камък във версия Active Surfaces®. Благодарение на уникалните си физически и визуални свойства материалът е идеален за интериора на киносалоните.

Всъщност той вече е успешно внедрен в кино Arcadia, което се намира в Le Due Torri, един от най-големите търговски центрове в италианската провинция Бергамо, покривайки няколко етажа, без да засяга съществуващата преди това структура. Интегрирани са четири различни колекции Active Surfaces® (всички с размери 120×60 cм).

Постоянни ползи за здравето и хигиената

Обединявайки науката и творчеството за създаване на безопасно и хигиенично пространство за потребителите, Active Surfaces® унищожават бактериите и вирусите, като предотвратяват образуването на биофилм. Благодарение на фотокаталитичните свойства на титановия диоксид, съчетани със сребро, екоактивният материал е в състояние да елиминира 99% от бактериите – от най-разпространените до най-опасните и устойчиви на антибиотици. Антивирусната ефективност е тествана и сертифицирана и върху SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ Covid-19), 94% от който се елиминира само за 4 часа излагане на естествена и изкуствена светлина. Освен това повърхността е способна да преобразува летливите молекули на опасни замърсители, като азотни оксиди (NOx) и летливи органични съединения (ЛОС), в безвредни вещества. С простото действие на светлината, която може да бъде всякаква, включително енергоспестяващо LED осветление, те се елиминират постоянно и непрекъснато във въздуха, като по този начин се намаляват всички вредни за човешкото здраве и околната среда вещества.

Ceramica

По същия начин материалът може да разгражда и елиминира основните молекули, причиняващи лоши миризми, като поддържа помещението чисто, удобно и приятно. И тъй като мръсотията практически не залепва, процесът на почистване е доста лесен и бърз; необходими са само вода и леки почистващи препарати, които заменят скъпите, агресивни и токсични компоненти. Освен антибактериалните и антивирусните свойства, свойствата против замърсяване, миризми и самопочистване, Active Surfaces® се произвеждат в заводи с нулеви емисии, съдържат над 40% рециклирани материали и са напълно рециклируеми (всичко това в съответствие с изискванията на LEED).

Ето защо, в комбинация с елегантната си и универсална естетика, порцелановият фаянс е подходящ за мисията да осигури здравословно завръщане към големите екрани. Той е идеален и за други съвременни пространства с високо ниво на човешко взаимодействие, като например здравни заведения, жилищни сгради и обществени пространства.

Снимки: Courtesy of Iris Ceramica Group

Може да харесате още...

Izolacii.eu