Интегрирана топлоизолационна система от Теразид, сертифицирана по БДС

Вече няколко години водещият български производител на строителни материали Теразид предлага цялостна фасадна интегрирана система за топлоизолация. Системата притежава сертификат за качество по БДС, а практиката показва, че след поставянето й разходите за отопление на сградата намаляват с 30%. Наред с топлината и уюта в дома или офиса, цялостната топлоизолационна система с марката Теразид гарантира сигурност и естетичен вид за Вашата фасада.

Много се изписа и изговори за топлоизолационни системи. Български и чужди фирми изтъкват предимствата на различни топлоизолационни материали – EPS, XPS, минерална вата. Вече и децата знаят, че топлоизолационните плоскости се лепят на топки или гребен, като се разминават. След изсъхване на лепилото се дюбелират, шпакловат се, като в шпакловъчния слой се притиска армировъчна мрежа, грундира се и се изпълнява финишен слой – фасадна боя или мазилка.

Каквато и топлоизолация да изберете обаче, независимо от характеристиките и дебелината на материала, ако при изпълнението на топлоизолационната система не са спазени основни правила, рискувате след време да имате проблеми както в изолираните помещения, така и по фасадата. Тук ще се спрем на детайли, които са изключително важни за цялостната стабилност и ефективност на топлоизолационната системата.

Преди да закупите материалите или наемете майстори, добре е да знаете, че видът и дебелината на топлоизолационните плоскости е въпрос на направени от специалист конкретни изчисления в зависимост от характеристиките на сградата, атмосферните условия и други влияния. За да отговори на нуждите на своите клиенти, Теразид предлага фасаден стиропор EPS в две различни плътности (14-16 кг/m³ и 16-18 кг/m³) с дебелина на плоскостите от 1 до 20 см.

След като сте избрали EPS с подходяща дебелина и плътност, е добре да се уверите, че той ще бъде качествено залепен към зидарията или съществуващата мазилката. Не са редки случаите, когато поставените топлоизолационни плоскости се отлепват без видимо усилие. Една възможна причина е, че „майсторът” не е използвал предназначеното за целта лепило за топлоизолация, а е ползвал по-евтин вариант – лепило за фаянс. Важно е да се спазва и технологията за работа с лепилото. Не очаквайте продукт, предназначен за лепене на фаянс, да направи здрава връзка с топлоизолационните плоскости. Затова не се доверявайте на майстор, който ви обяснява, че няма разлика между циментовите лепила. Теразид произвежда и предлага специално лепило за топлоизолационни плоскости Термозид. Циментовото лепило е с добавени фини минерални пълнители, армиращи моновлакна и полимерни добавки.

Друга причина за отлепването на стиропора може да е неправилно подготвената основа. В случай, че топлоизолацията се поставя върху стара и ронлива вароциментова мазилка, основата трябва да се обезпраши добре. Такъв тип основа се стабилизира най-добре с дълбокопроникващия грунд Теразид G-55, който няма да оскъпи значително стойността на цялостната система за топлоизолация, но ще ви гарантира сигурно залепване на топлоизолационните плоскости.

На дюбелите също се разчита за допълнително осигуряване на здрава връзка на топлоизолационните плоскости с основата. Затова дължината им трябва да е съобразена с дебелината на топлоизолационната система и с начина на залепването. Например, дължината на дюбел с пирон за тухла трябва да е подбрана така, че минавайки през топлоизолационната плоскост и лепилото, да влезе поне 5 см в стената. Теразид предлага дюбели за бетон и тухла с дължини от 5 до 13 см, което дава възможност за избор на най-подходящите за всеки отделен случай.

В горната си част фасадите на високите сгради са изложени на по-силни атмосферни въздействия като завихряне, например. Ето защо е добре по високите етажи на фасадите да се поставят по-голям брой дюбели – 7-8 на m².

Един от най-често срещаните проблеми при изпълнение на топлоизолация е напуканата шпакловка. Причините може да са много – използван е неподходящ материал (вече споменахме циментовото лепило за фаянс) или е шпакловано при пряко слънчево греене и в следствие на бързото изсъхване материалът се e напукал. Не са редки случаите, когато майсторите, за да намалят разхода, изпълняват твърде тънък шпакловъчен слой. За да бъде здрава и стабилна шпакловката, Теразид препоръчва дебелината на слоя да бъде поне 5 мм, като се използва циментова шпакловка, предназначена за топлоизолационни плоскости. Добрата шпакловъчна смес може да познаете по това, че след изсъхване е гладко, не се рони и при натискане не поддава.

Друга причина за нестабилен шпакловъчен слой може да бъде неправилното поставяне на армировъчната мрежа. Често мрежата се поставя директно върху топлоизолационните плоскости и върху нея се нанася шпакловъчният слой. При отлепването й ясно се вижда, че под нея няма шпакловъчна маса, която да осигури добро залепване към стиропора. Професионалното изпълнение на шпакловка изисква първо да се нанесе на гребен циментовата шпакловъчна смес и в нея с гладката страна на маламашката да се притисне мрежата, така че да остане в повърхностния слой на шпакловката. Специалистите препоръчват ивиците от армировъчна мрежа да се застъпва по 10 см в краищата, както и да се припокриват с мрежата на профилните елементи. От особена важност е преди изпълнението на следващата операция, първият шпакловъчен слой да е добил достатъчно якост. Тогава може да се премине към нанасянето на втори пласт шпакловка, след което да се изчака 7-8 дни, преди да се премине към грундиране за финишния слой.

Много често при довършителните работи на фасадите виждаме, че не се слага допълнителната армировъчна лента в ъглите на отворите за врати и прозорци. Пропуска се и поставянето на ъгъл с армировъчна мрежа и на водооткапващи елементи на еркери, които са задължителни. А евентуалните проблеми на тези места компрометират цялостния външен вид на фасадата.

Диагоналното армиране при отворите предотвратява образуването на пукнатини в тези участъци. „Спестяването” на водооткапващия профил пък създава условия за подлизване на вода и навлизане на влага от ръба навътре в топлоизолационни слой. Това води до напукване и отлепване на мазилката заради нестабилната вече основа.

Възможно е всички дейности по поставяне на топлоизолационните плоскости и шпакловането да са изпълнени коректно и въпреки това мазилката да се рони. Причината най-често е спестеното нанасяне на грунд, който да осигури добра връзка между шпакловката и финишния слой. Проникващият грунд „Теразид G-33” не само подобрява сцеплението при полагането на декоративни мазилки върху различни основи, но осигурява водонепропускливост, като в същото време запазва възможността за „дишане” на стената. Като допълнителна екстра „Теразид” ЕООД, предлагат безплатно тониране на грунда в съответствие с цвета на избраната мазилка.

Един нежелан и развалящ облика на фасадата ефект е получаването на сиви ивици при мазилка с влачена структура. Причината за това е, че мазилката се полага върху все още неизсъхналия грунд (не са минали 24 часа от нанасянето му) или изобщо не е нанесен свързващ грунд и структурните зрънца вдигат част от циментовата шпакловка.

На няколко пъти стана дума колко е важно спазването на технологичните времена между изпълнението на отделните процеси при полагането на цялостна система за топлоизолация. Простата сметка показва, че качественото изпълнение на топлоизолационната система изисква не по-малко от 13-14 дни. Затова, преди да възложите поставянето на топлоизолация на жилището си, се поинтересувайте с какви материали и какъв срок за изпълнение предлагат майсторите. И ако ви уверят, че за 2-3 дни ще извършат всички дейности, просто защото площта на фасадата ви е малка, замислете се дали инвестицията си заслужава.

Продукти, използвани в топлоизолационната система Теразид:

Лепило и шпакловка за топлоизолационни плоскости Термозид
За осигуряване на нормално съхнене на шпакловъчния слой, да не се работи при директно слънчево греене и постоянно течение.

Топлоизолационни плоскости
(EPS-F)
Експандиран полистирол с контролирана едрина на зърната, подходящ за топлоизолиране на фасади. Отлични топлоизолационни качества, точни размери и устойчивост на стареене

Пластмасови дюбели за механично закрепване на топлоизолационни плоскости при дюбелиране в бетон, газобетон и тухлени стени.

Армировъчна фибромрежа
за армиране на шпакловъчния слой при шпакловане на топлоизолационни плоскости, както и при изпълнение на други заздравяващи шпакловки.

Усилващи ъглови профили за допълнително усилване на външни ъгли на сгради при изпълнение на топлоизолационни работи.

Универсален грунд за мазилки Теразид G-33

Висококачествен проникващ грунд, който създава бял филм след изсъхване. Запазва възможността за “дишане” на стената, осигурява водонепропускливост и подобрява сцеплението при полагане на декоративни мазилки върху различни основи.

Полимерна мазилка Декорит
Мазилката създава бяла или цветна водоустойчива грапава повърхност с гарантирана паропропускливост, устойчивост на измиване, студоустойчивост.

Полимерна мозаечна мазилка Декора
Полимерна мазилка с декоративен мозаечен ефект, създава естетически издържан водонепропусклив слой с гарантирана износоустойчивост и устойчивост на цветовете.

Може да харесате още...