pixel

Интегрирани топлоизолационни системи Термофлекс® и Терапор® от Марисан

termoflex

Въпросът за енергийната ефективност никога не е стоял на по-преден план. Според изчисления, глобалният сграден фонд изразходва около 40% от енергията в световен мащаб. Европейският съюз си поставя цел да редуцира консумацията на енергия с поне 32.5% сравнено с 2007 г. Към 2019 г. консумацията на енергия в съюза бе с над 16.3% по-висока от поставената цел към 2030 г.

Според данни на НСИ, за 2020 г. разходите за вода, електроенергия и горива на едно домакинство на годишна база са оценявани на 1855 лв. Картинката е подобна и в САЩ, където стойността е оценена на $1900 на годишна база, между 27% и 54% от които отиват за охлаждане и отопление на дома.

Изчисленията сочат, че една добре изпълнена интегрирана топлоизолационна система може да предотврати над 50% от енергийните загуби в една сграда. Именно поради тази причина днес в Европа има над 2 000 000 000 кв.м. положени интегрирани топлоизолационни системи.

Топлоизолационни системи Термофлекс® и Терапор® – ключът към енергийната ефективност

Марисан е компанията, стояща зад първата произведена в България и изцяло под един покрив топлоизолационна система. С годините компанията работи в посока на това непрестанно да развива и подобрява своите системни решения и услуги, свързани с топлинното изолиране на сгради. И до днес заводът на Марисан за производство на EPS си остава най-автоматизираният в България.

Днес над 14 000 000 кв. м. фасади на жилищни, офис и промишлени сгради в България и Европа са топлоизолирани със системите Термофлекс® и Терапор®.

Част от предимствата, превърнали ги в еталон за качество и надеждност включват:
– редуциране на енергийните разходи с до 70%;
– поддържане на комфортен и здравословен климат в помещенията през всички сезони от годината;
– удължаване живота и себестойността на сградата;
– редуциране на емисиите CO2 в атмосферата;
– до 15 години гаранция на топлоизолационната система;
– сертифицирани съгласно ETAG 004 и с възможност за предлагане на европейския пазар при участие в проекти или обществени поръчки.

termoflex

Компонентите в топлоизолационните системи на Марисан

Портфолиото от интегрирани топлоизолационни системи на Марисан обхваща 5 различни решения под марките Термофлекс® и Терапор:
Термофлекс® Classic – класическа интегрирана топлоизолационна система с топлоизолационни плочи от експандиран полистирен (EPS);
Терапор® Ultra – иновативна топлоизолационна система с изключително високи топлоизолационни характеристики на база EPS с вградени в структурата му графитни рефлектори и абсорбатори;
Термофлекс® Rapid – иновационна топлоизолационна система с експресен монтаж на топлоизолационните плочи от EPS посредством нискоекспандиращо полиуретаново лепило-пяна;
Терапор® Strong – интегрирана топлоизолационна система с отлични механични качества и много висока устойчивост на натиск, на база екструдиран фасаден полистирен (XPS) за топлинно изолиране на цокли, покривни тераси, индустриални подове и др.
Термофлекс® Mineral – интегрирана топлоизолационна система на база каменна вата с висок клас на противопожарна и шумова защита.

termoflex

Разнообразието от системи предоставя избор за всеки проект и неговите индивидуални особености. Във всяка една система са включени следните компоненти:

Топлоизолационен материал

В зависимост от особеностите на проекта всеки може да избира между топлоизолационни системи с топлоизолационни плочи от EPS, графитен EPS, XPS или минерална вата.

Разнообразието от решения позволява и избор измежду топлоизолационни плочи с различни характеристики като плътност, коефициент на топлопроводност (λ), топлинно съпротивление (RD), якост на огъване и опън, водопоглъщане и др.

Така всяка една система може да се персонализира според желанието на клиента и особеностите на неговия проект.

Лепило и шпакловка за EPS/XPS или минерална вата

Стабилността и надеждността на системите е поверена на серията високоякостни и силно еластични лепила и шпакловки за топлоизолационни материали.

Серията обхваща разнообразни решения, между които циментови лепила, шпакловки (стандартни и бели), лепило-шпакловъчни смеси, полиуретанови лепила и др. С тях можете бързо и надеждно да фиксирате плочи от EPS, XPS или минерална вата в зависимост от спецификите на системата.

Богатата гама от лепила включва в себе си и решения за различни атмосферни условия, включително и лепила със зимна формула.

Грунд за фасади Термофлекс® Colour Primer

За професионална подготовка на основата в топлоизолационните системи се включва и оцветения паропропусклив грунд Термофлекс® Colour Primer. След нанасяне той прониква в основата, изравнява нейното водопопиване и значително подобрява сцеплението и здравината ѝ. Друго значително предимство на грунда е, че запазва способността на стената да „диша“.

Грундът е предварително оцветен, като всеки може да избере желания цвят с помощта на уеб приложението Конфигуратор на цвят и структура.

Пастообразна мазилка Термофлекс® Pro

termoflex

Готовите за употреба пастообразни мазилки отварят многообразни възможности за оформяне на фасадите в структура и цвят. В зависимост от вида на изискванията и приложението могат да бъдат избирани различни продукти, между които силикатни мазилки, силиконови, силикон-модифицирани и др.

Разнообразието от решения спомага за намиране на решения за всеки проект. Водещо при мазилките от серията Термофлекс® Pro обаче, си остават отличната паропропускливост, водоотблъскващите свойства, еластичността, устойчивостта на механичен натиск и агресори от външната среда, както и много широкият цветен спектър, в който могат да бъдат оцветявани.

Всички мазилки в серията са класифицирани като негорими (клас на горимост А2, s1, d0 според БДС EN 13501-1).

Профили и аксесоари

Системите са придружени и с всички аксесоари, нужни за монтажа и надеждното оформяне на прехода между топлоизолационната система и различните конструктивни елементи. Такива биват различни дюбели за ТИС, елементи за армировка, профили за ТИС, профили за оформяне на цокъл, монтажни елементи и др.

В системите могат да се включат и всички нужни профили за оформяне на рустикална фасада в ТИС.

Така интегрираните топлоизолационни системи Термофлекс® и Терапор® идват на обекта с всичко нужно за професионалното изпълнение на фасадната изолация на сградата.

Предпочитано решение за проекти в България и Европа

Интегрираните топлоизолационни системи под марките Термофлекс® и Терапор® предоставят отговор на нуждите и особеностите на редица проекти и приложения.

Част от тях включват:
– фасадна топлоизолация на жилищни и обществени сгради, хотели и бизнес центрове;
– реставриране на сгради-паметници на културата;
– топлинно изолиране на нискоенергийни и пасивни сгради;
– оформяне на периметърна и цокълна топлоизолация.

В по-широк аспект отделните топлоизолационни решения на Марисан се използват и за изграждане на озеленени и отворени за движение покриви, топлинно изолиране на покривни тераси, плоски, скатни или наклонени покриви, изолиране на паркинг пространства, индустриални подове, понасящи високи натоварвания и др.

Изпитаните свойства, в комбинация с професионалния ноу-хау и дългогодишният опит на Марисан в производството на устойчиви решения за топлинно изолиране на сградите прави компанията доверен партньор на редица проектанти и изпълнители из страната и Европа.

Такъв е и случаят с Asmita Gardens, най-мащабният проект от жилищното строителство в Румъния. За топлинното изолиране на седемте жилищни сгради, простиращи се на площ от 70 000 кв.м., изпълнителят се довери на топлоизолационните системи Термофлекс® на Марисан.

termoflex

Допълващи инструменти и ноу-хау

Компанията инвестира средства, време и усилия в разработване на различни инструменти и уеб приложения, целящи да спомогнат на архитекти, проектанти и изпълнители да максимизират ефекта от приложението на техните системи.

Такъв например е Термокалкулатор, позволяващ извършването на всякакви калкулации и изчисления, свързани с планирането на топлоизолационната система и нейната ефективност. Безплатната програма идва при Вас с многообразие от функционалности, включително изчисляване на U-стойности, анализ на технически характеристики на различни строителни конструкции и материали, диаграми на температурни криви и дифузионни потоци, изчисляване на конденз и риск от образуване на мухъл, климатични особености на различни региони с възможност за персонализиране на параметрите и ред др.

termoflex

На помощ идва също така и богатата библиотека с конструктивни елементи. В нея са включени множество детайлни чертежи на конструктивните и строително-техническите особености на отделните елементи на една сграда – основи, стени, подове, покриви, стълби, балкони, стрехи, прозорци, врати, настилки и др.

В тях се показва и вграждането на конкретният конструктивен детайл в различните видове системи (топлоизолационни, хидроизолационни и др.), като се взема под внимание техните отделни съставни компоненти и различни варианти на монтаж. Заедно с тях са изяснени и елементите и работите по довършването на сградата – мазилки, облицовки, остъкляване, бояджийски работи и др.

Инструментите спомагат за задълбоченото планиране, сигурното изграждане и коректното функциониране на топлоизолационната система. Посредством тях можете да елиминирате риска от намалена ефективност на системата, образуване на конденз и мухъл, термо мостове и др.

Повече информация – Марисан.

Може да харесате още...

Izolacii.eu