pixel

Исторически керамичен под: от манастирски параклис до ресторант в Кьолн

Creativ Design

В долния салон на ресторанта “Хаксенхаус цум Рейнгартен” в Кьолн е монтиран исторически под с плочки от бивш манастирски параклис. Компанията Botament достави продуктите за монтажа му.

Всяка година десетки ресторанти привличат безброй посетители в стария град на Кьолн. Намиращият се на крайбрежната алея традиционен ресторант предлага на своите гости още една забележителност, наред с голямото разнообразие от храни и напитки. В салона са положени старинни плочки от бивш манастирски параклис. Полагането на около 130-годишните разноцветни керамични плочки е извършено с помощта на продуктите за монтаж на плочки от експерта по системи в строителството Botament.

За да се запази историческият характер на заведението, което е споменато за първи път в документ от 1231 г., сградата, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, е преустройвана и реставрирана няколко пъти през вековете – включително между ноември 2020 г. и юни 2021 г. В хода на мащабната работа собствениците са решили да поставят още един акцент: в унисон с неповторимата атмосфера на двуетажния ресторант в центъра на долния салон е поставен нов под от старинни плочки.

Рейнска традиция

Пъстрите шарени плочки са произведени от Villeroy & Boch в Метлах около 1890 г. До 2015 г. те са украсявали пода на манастирски параклис в Еркеленц в района на Долен Рейн. Тъй като манастирът е трябвало да бъде разрушен заради местния въгледобив, а семейната компания F.H.W. Gastronomie GmbH – стопанисваща ресторанта “Хаксенхаус ам Рейнгартен” – от известно време търси подходяща историческа подова настилка за интериора на ресторанта, тя купува плочките през същата година. Керамичните плочки са изкопани внимателно за много кратко време и транспортирани до Кьолн, където са съхранени до използването им през 2021 г.

Майсторски положен под с плочки

Подът е положен от екипа на фирма Creativ Design от Мехерних (Северен Рейн-Вестфалия), специализирана в производството на плочки и мозайки. Особено предизвикателство в този проект представляват както състоянието на основата на приземния етаж на старата къща, така и дребномащабната шарка на плочките, състояща се от лози, листа и геометрични фигури в различни приглушени цветове. За да гарантира високо качество и дълготрайност на пространството, екипът от плочкаджии, ръководен от Свен Орбек и Дирк Цинке, избира системите за плочки на Botament, базираната в Ботроп компания, специализирана в строителни системи. Планирането на проекта и изборът на подходящи продукти се осъществява в тясно сътрудничество между екипа от майстори и производителя.

Creativ Design

Изпълнение за пример в Кьолн

За да се изгради сложната шарка от правоъгълни, тесни продълговати и квадратни керамични плочки, старият под на заведението е заменен от нова замазка. Първоначално тя е обработена с Botament D11 Tiefengrund за абсорбиращи основи. Бързосъхнещият грунд се полага с валяк и четка и бързо намалява абсорбиращата способност на основата. Това повишава и адхезията на последващите нанасяния – например на изравнителна смес. Следва полагането на еластичната тънка изолационна мембрана Botament DE, която спомага за намаляване на напрежението между твърдото керамично покритие и основата. Монтажът е особено лесен, тъй като тънките листове могат просто да се поставят и да се изрежат по размер с ножица или макетен нож. След нанасяне на лепилото за плочки лентите се дооформят с помощта на гумен валяк или маламашка.

Устойчив и гъвкав

Гъвкавото лепило с флуиден слой M29 HP се използва както за фиксиране на изолационните фолиа, така и за полагане на правоъгълните плочки, някои от които с фина зърнеста структура. Високопроизводителното първокласно лепило е изключително здраво. То е особено подходящо за строителни проекти с много високи изисквания към подовата настилка. След смесване продуктът може просто да се излее върху основата и да се разнесе с помощта на назъбена мистрия. Само след шест часа върху подовата настилка вече може да се ходи.

Историческият под е допълнен отстрани с плочки в подходящи цветове и накрая е фугиран. Тъй като изборът на правилния материал определя дълготрайността на цялото керамично покритие, особено в силно натоварените зони, участниците в проекта се спират на многофункционалната фугираща смес Multifuge Fine Speed в пясъчно сив цвят. Отблъскващият вода и замърсявания разтвор е особено подходящ за висококачествени, слабо абсорбиращи и неабсорбиращи материали и за фуги с ширина до десет милиметра. Фината му и гладка повърхност осигурява равномерно покритие, особено за огледала с малки части от плочки и стъклени мозайки.

Висококачествен материал за силно натоварени повърхности

Специално разработената от Botament високоскоростна технология намалява времето за сушене и позволява бързо измиване на стенни и подови повърхности. По този начин в Кьолн за кратко време бе постигнат висококачествен и естетически издържан резултат, без да се възпрепятства по-нататъшното обновяване на историческата сграда. Така под кьолнския таван и френските шкафове посетителите на стария град в бъдеще ще могат не само да се наслаждават на братвурст на метър – но и да заемат място на няколко квадратни метра от рейнската история.

Снимки: Creativ Design

Може да харесате още...

Izolacii.eu