pixel

Успешна хидроизолация на сгради по метода на безвъздушното пръскане

Schomburg

Проектът е гигантски: в момента в Хохайм, близо до Франкфурт на Майн, за десетки милиони се изгражда Международната тенис академия “Борис Бекер” – един от най-модерните и усъвършенствани тенис центрове в света. Той се радва и на успешна хидроизолация по метода на безвъздушното пръскане, както и на ноу-хау на фирма Schomburg.

Ефективният и спестяващ време метод на безвъздушно пръскане е използван в комбинация с минералната строителна хидроизолация Aquafin-RB400 на фирма Schomburg. Ръководителят на обекта Давид Щол и неговият екип от M&E Hoch- und Tiefbau, базиран във Франкфурт на Майн, успяват още в началото да поставят рекорд по време на строителството благодарение на координираната машинна технология. За цялостната хидроизолация на сутеренните помещения – малко над 1500 м² – им бяха необходими само три работни дни. “В сравнение с ръчното полагане на конвенционална битумна, хидроизолация спестихме общо три седмици строително време. Като се има предвид предстоящият студен сезон и температурата на обработка на хидроизолационните материали, може би щеше да се наложи последващите работи да бъдат отложени за новата година. За нас методът на пръскане с безвъздушна технология беше точно попадение”, казва Щол. По този начин той и колегите му от M&E Hoch- und Tiefbau са могли да започнат засипването и строежа на сградата три седмици по-рано.

Дългогодишният опит се отплаща

Това стана възможно благодарение на перфектно съгласуваната комбинация от хидроизолация и машинна технология, предоставена от базираната в Детмолд фирма Schomburg, произвеждаща строителни материали. Тя съпровожда процеса на обработка с техническа помощ на място. Schomburg има дългогодишен опит в полагането на строителни хидроизолации посредством пръскане и вече успешно е реализирала голям брой проекти.

Schomburg

Бързо и икономично

Особеността на безвъздушната технология е, че строителната хидроизолация на минерална основа Aquafin-RB400 може да се нанася бързо и икономично. Благодарение на голямото разстояние на разпръскване на материала, в радиус от поне 30 м не е необходимо преместване на машината за пръскане. Машината за безвъздушно пръскане не изисква допълнителен компресор. Материалът се засмуква директно в нея. След това чрез маркуч с високо налягане той се подава към пистолета за пръскане, което прави работата в изкопа лесна и удобна. Машината може да се управлява от един служител. Помощ е необходима само за подаването на материала.

Високият дебит на материала през подаващия маркуч позволява бърз напредък на работата, както и обработка на голяма площ от обекта. Разбърканият в 24-килограмов контейнер Aquafin-RB400 се изсмуква от машината за безвъздушно пръскане за по-малко от четири минути. В допълнение, безвъздушната технология осигурява равномерно нанасяне на покритието, което значително намалява риска от поява на несъвършенства.

Без необходимост от скеле

“Голямото и прецизно разстояние на подаване допълнително оптимизира процеса. Можехме да движим машината свободно по тавана на сутерена и да складираме материал на различните места – все пак ставаше въпрос за почти пет тона хидроизолационен материал”, казва Давид Щол. Служителите му пръскали четириметровите стени удобно от шахтата – без да се налага да се качват по стълба или скеле.

Хидроизолация на минерална основа

Aquafin-RB400 на Schomburg е особено бърза и реактивно свързваща се минерална хидроизолация за изолиране при контакт със земята в открити и закрити пространства. Тя се използва и като уплътнител в областта на цокъла или под издигаща се зидария. Особеност: дори при неблагоприятни метеорологични условия материалът съхне без прекъсване, така че повърхностите могат да се обработват отново само след три часа и са устойчиви на дъжд. Материалът е устойчив на водно налягане само след 16 часа.

Снимки: Schomburg

Може да харесате още...

Izolacii.eu