pixel

Изискана соларна къща в Испания показва малък екологичен отпечатък

Това малко студио в Испания, изградено от предварително произведени сглобяеми панели, е чудесен пример за това какво може да постигне пасивният дизайн. Базираното в Барселона архитектурно студио DOM Arquitectura е изследвало въздействието, което ориентацията, геометрията и материалите могат да имат върху свойствата на една къща. На тази база архитектите са създали ефективна пасивна конструкция с изключително нисък екологичен отпечатък. Те са включили евтина система за събиране на дъждовна вода, малка открита кухня, слънчеви панели, както и сглобяеми елементи, изработени от материали, които са добивани на местно ниво и са годни за многократна употреба.

Къщата, разположена върху южно ориентиран стръмен склон, е с правоъгълен план, като по-дългата й страна е ориентирана на юг. Най-големите отвори улавят слънчевата светлина през зимните месеци и правят дома по-топъл. През лятото пък сенници пречат на прякото слънчево греене. Другите три страни са плътни и с няколко прозореца на северна фасада на сградата.

Процесът на строителство е основан на сглобяеми компоненти, изработени от дървен материал от местно добиван червен бор, като плоскостите са предварително оразмерени и сглобени на място. Интериорните облицовки са изработени от трислоен шперплат, като най-горният слой е чамов, а екстериорните облицовки се състоят от обработено елхово дърво. Ниското топлопредаване на дограмата и положената топлоизолация, която обгръща цялата конструкция, предотвратяват загубата на топлина през зимата и натрупването на жега през лятото.

Слънчеви панели произвеждат енергия за малкия дом, което намалява консумацията на енергия от мрежата. Седем водни резервоара, поставени под къщата, могат да съхраняват до 10 кубически метра дъждовна вода, събрана от покрива и екстериорните настилки. Водата се използва за напояване на тревните площи и зеленчуковата градина.

greentech.bg

Може да харесате още...