Изкореняване на течовете и влагата само за броени минути

Hydrozol

Едни от най-често срещаните и същевременно особено упорити проблеми в бита са свързани с наличието на течове, влага и произхождащите от тях негативни последици за естетиката и здравословния климат в дома. В зависимост от спецификата, решението на проблема често може да се окаже трудна и скъпоструваща задача – било то ремонт на компрометирано хидроизолационно покритие, фиксиране на проблемни участъци при покривна изолация или подмяна на ВиК компоненти.

Всеки, изправил се пред подобен тип проблеми, си е задавал въпроса:

А няма ли и по-лесно решение?

Отговорът е: Да, има!

Две от хидроизолационните решения от марката Терафлекс® на Марисан позволяват бързото фиксиране на съществуващи течове и проблемни участъци само в рамките на няколко минути. Така любителят и домашният майстор може лесно и ефективно да сложи край на упоритите течове и проникването на влага в дома.

vlaga

Терафлекс® Waterstop – универсално решение за течове при всякакви повърхности

ТерафлексБез значение дали става въпрос за теч от тръбата в банята, връзките с различните ВиК елементи, фуги или пукнатини в основата или бордовете и различните компоненти в строителната конструкция, Терафлекс® Waterstop е универсално решение, гарантиращо мигновеното стопиране на проблема.

След нанасяне, продуктът образува безцветна особено еластична маса, перфектно запечатваща проблемния участък. Именно поради високата си еластичност, Терафлекс® Waterstop успява да устои на предизвикателствата на времето и външната среда, без нарушаване на образуваното покритие. За лесното приложение на продукта допринася възможността за работа при всякакви климатични условия, без това да навреди на крайния резултат.

Благодарение на универсалния си характер, продуктът позволява приложение при практически всички видове основи и повърхности, правейки го ефективното решение за всеки проблемен теч в ежедневието. Перфектният резултат от работата с Терафлекс® Waterstop се гарантира при:
– Сухи, мокри и мазни повърхности;
– Гладки повърхности;
– Стъклени, метални, дървени и пластмасови елементи;
– Бетонни и минерални основи.

Основното предимство на лепилото-уплътнител е устойчивостта му на мухъл, агресивни химикали и почистващи препарати, хлор, морска вода, UV лъчи и тежки атмосферни условия в широки температурни диапазони – от -25°С до +80°С. След полагане, нанесеният слой изсъхва и се втвърдява особено бързо като впоследствие позволява боядисване или лакиране във всякакви цветове. По този начин, резултатът от бързите ремонтни дейности в дома остава дълготраен и естетически незабележим.

Решаване на реален проблем в няколко лесни стъпки

techove

Но как действа Терафлекс® Waterstop на практика? За да получим отговор на този въпрос, ще разгледаме един много често срещан примерен проблем, а именно – теч от връзката на тръба в банята. Често се случва именно връзките (снадки) между отделните тръби, да се компрометират вследствие на дълготрайната експлоатация и тяхното износване.

– Подготовка на основата

Първата ни задача е да спрем водата, за да можем лесно да подсушим проблемния участък. Той трябва да бъде почистен от механични частици и други замърсявания, влияещи неблагоприятно върху лепливостта. Повърхностите и елементите в съседство трябва да бъдат защитени с предпазно тиксо.

– Етапи на работа

След сваляне на накрайника, върхът на пълнителя се отрязва под ъгъл около 45 градуса до широчина, съответстваща на тази на компрометирания участък. Накрайникът се връща обратно и пълнителят се поставя в пистолета, след което се пристъпва към полагането на Терафлекс® Waterstop.

Лепило-уплътнителят се полага равномерно и непрекъснато по цялото протежение на проблемния участък като се следи за равномерното му достигане до крайните ръбове. След нанасяне, повърхността на уплътнителя се оформя и заглажда с шпакла или друг подходящ инструмент, намокрен в сапунена вода или течен препарат за съдове. След това се преминава към премахване на предпазното тиксо.

– Резултат

Проблемът е решен в рамките на само няколко минути – без нужда от подмяна на компрометираните елементи и изразходване на допълнителни средства.

Терафлекс® Bitumen – мощните хидроизолационни свойства на битума в един флакон

Терафлекс® BitumenКогато става въпрос за защита от негативното въздействие на водата върху обитаемите площи, една от първите асоциации на всеки един е битумният материал. Ръка за ръка с това обаче върви и идеята за спецификите на неговото сложно полагане и нуждата от намеса на специалист.

Макар и особено надеждни в защитата на сградите и съоръженията, напълно възможно е в даден момент битумните хидроизолации да бъдат частично компрометирани вследствие на неправилно полагане, стареене, механичен натиск, човешка дейност, агресивни външни въздействия или други подобни агресори. Така дори и малкият компрометиран участък може да увреди експлоатационното качество на въпросните площи. Но налага ли се при наличие на дребни пукнатини в изолацията да се пристъпи към цялостното ѝ премахване и полагане  наново? Отговорът е – не, с помощта на Терафлекс® Bitumen компрометираните участъци в битумната система биват фиксирани бързо, лесно и за дълъг период от време.

Терафлекс® Bitumen е ефективен и професионален отговор при уплътняване или коригиране на хидроизолационен слой при сухи и влажни основи от метал, пластмаса, бетон, дърво и др. Намира перфектно приложение при течове при компрометирани участъци и елементи в конструкцията като:
– Битумни изолации, мембрани и керемиди;
– Основи на комини;
– Фуги във вертикални бетонни стени;
– Дупки и пукнатини по покриви;
– Дренажни системи, отводнителни тръби и улуци.

Еднокомпонентният битумен уплътнител позволява полагане при ниски температури и в тежки атмосферни условия. Така например, ако моментният дъжд напомни за покривния теч или нуждата от спешен ремонт на хидроизолационното покритие в мазето, Терафлекс® Bitumen се явява идеалният партньор за тази цел.

След втвърдяване, битумният уплътнител издържа на UV лъчи, снегове, постоянна влага, отмиване, повърхностни напрежения и ред други агресори. Пластично-еластичните характеристики спомагат за неговото безпроблемно устояване на разширения, възникващи вследствие на променливи атмосферни условия. Терафлекс® Bitumen не се влияе от процесите на стареене, което, само по себе си гарантира дълготрайната експлоатационна надеждност на уплътнените участъци.

Решаване на реален проблем в няколко лесни стъпки

pokriv

Течът от покрива е един от най-разпространените и неприятни проблеми, тъй като при ненавременното му отстраняване се стига, както до възникване на мухъл, плесени и вредни микроорганизми, така и до осезаемо влошаване на интериорната визия на засегнатите помещения. Често този теч може да е вследствие на малки и незначителни пукнатини, които обаче, под влиянието на постоянните валежи и остатъчната влага, се превръщат в сериозен и упорит проблем. За тази цел на помощ идва Терафлекс® Bitumen.

– Подготовка на основата

Основата се почиства от нестабилни участъци, прах, механични частици и други замърсявания. Ако след почистване по същестуващото битумно покритие се открият видими повреди вследствие на стареенето на материала, се препоръчва отстраняването на изолационния материал в засегната зона и полагането на Терафлекс® Bitumen директно върху основата.

– Етапи на работа

Терафлекс® BitumenСлед монтиране на предварително отрязания под 45-градусов ъгъл накрайник върху флакона, пълнителят се поставя в пистолета и се започва равномерно полагане на уплътнителна смес върху засегнатия участък без пропуски.

В рамките на 5 минути след полагане, битумната маса трябва да бъде оформена и загладена с шпакла или друг инструмент, намокрени във сапунена вода. Само 30 минути след полагане, битумната маса образува кора и процесът е финализиран.

– Резултат

Само в рамките на малко повече от половин час, проблемният теч бива отстранен, а с това – всички негативни последици от него – изкоренени!

Битумна лента Хидрозол® HBM Tape – просто залепи и сложи край на влагата

Едва ли съществуват много по-удобни решения на проблема с локализираните течове от бързото и лесно залепване на битумната лента с алуминиево фолио Хидрозол® KHBM Tape. Ламинирана със здраво, устойчиво на атмосферни влияния цветно алуминиево фолио, лентата е перфектно защитена от стареене, UV лъчи, както и широки температурни амплитуди в граници от -10°С до +80°С. Дълготрайната експлоатационна надеждност, в комбинация с универсалното приложение и перфектната адхезия към метални, пластмасови, дървени, мраморни, стъклени, бетонови и ред други повърхности, превръщат Хидрозол® KHBM Tape в перфектното решение за стопиране на течовете при различни критични точки като например:
– Дилатационни, конструктивни и други фуги;
– Первази, водосточни тръби, ъгли и съединения;
– Пукнатини във фасади, улуци и вентилационни отвори;
– Покривни конструкции, прозорци, комини и битумни мембрани.

Hydrozol

Благодарение на своята висока еластичност, битумната лента запазва перфектните си експлоатационни характеристики за дълъг период от време, съхранявайки устойчивостта си на разкъсване и пробиване.

Особена ефективност, битумната лента демонстрира при полагане в ъгли между различни равнини, които сами по себе си, с течение на времето търпят различни движения и вибрации, които биха увредили качеството на обикновеното хидроизолационно покритие. С помощта на Хидрозол® HBM Tape, дори динамичните участъци и критични точки остават надеждно защитени от влагата.

Hydrozol

Решаване на реален проблем в няколко лесни стъпки

Много често се случва ъгълът, който се сключва между различни равнини и критични участъци, възпрепятстващи полагането на традиционните хидроизолационни материали, да остане застрашен от просмукване на влага и увреждане на общото състояние на помещението. С помощта на Хидрозол® HBM Tape, този проблем се решава бързо, лесно и за дълъг период от време.

– Подготовка на основата

Предварително трябва да се уверим в това, че основата е стабилна, суха и добре почистена от прах, мазнини и наслоявания. Преди полагане на лентата се препоръчва грундиране на основата с Хидрозол® BG-OR–битумен грунд на база органични разтворители или Хидрозол® BG-AQ – битумен грунд на водна основа. Времето за изсъхване на грунда варира от 8 до 24 часа в зависимост от порьозността на основата, температурата и влажността  на околната среда. Полагането на лентата трябва да стане веднага след изсъхването на грунда.

– Етапи на работа

Важно е да се отбележи, че лентата трябва да се полага при темепратури между +5°С до +40°С. Ако се наложи работи при ниски температури, лентата трябва да се загрее до стайна температура с цел подобряване на адхезията и улесняване на полагането. Защитното фолио се отлепва постепенно и лентата се полага веднага на желаното място. Притиска се към обработваната повърхност и се заглажда с влажно парче плат или малък валяк за плътно прилепване и отстраняване на образувалите се въздушни мехури. На мястото, където лентата свършва, е необходимо да се продължи с полагане на друга ивица в съседство като нейните ръбове се застъпват на най-малко 25 мм. При полагане на лентата в ъгли, най-напред се препоръчва отрязване на необходимата дължина, отлепване на защитното фолио и постепенно залепване. Не се препоръчва работата с помощни инструменти, които могат да повредят алуминиевото фолио.

– Резултат

В няколко лесни стъпки, коварният проблем бива решен дългосрочно, без нужда от скъпоструващи ремонти.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния ни интернет сайт или корпоративния блог.

Вижте също...